Nagy Feró-ügy: a ferdítő riportert védi a kolozsvári újságíró-egyesület

Szerintük nyomásgyakorlás a kolozsvári tévé etikai vizsgálatot kérő levele.
Hirdetés

A „kényes témákkal foglalkozó újságírók elbátortalanítása”, és a nyomásgyakorlás a célja annak a kolozsvári televízióban indult kezdeményezésnek, amelynek aláírói kérik, hogy a köztévé etikai bizottsága vizsgálja ki Diana Apahidean ügyét – állapította meg állásfoglalásában a Hivatásos Újságírók Kolozsvári Egyesülete (APPC).

Az állásfoglalás pontokba szedi az aláírók szakmai észrevételeit és kifogásait. Aggályosnak tartják, hogy a riporter nem kérdezett meg magyarul értő személyeket az Utálom az egész XX. századot című dal szövegével kapcsolatban, olyan román politikai elemzőt szólaltatott meg, aki nem ismeri az együttes repertoárját, valamint szóvá teszik, hogy a riport során bejátszott, a Beatrice irredentizmusát bizonyítani hivatott koncertrészlet nem a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott fellépésen hangzott el, hanem egy 2009-es váci előadáson.

Apahidean a kolozsvári televízió külső munkatársa, ő készítette augusztusban azt a manipulatív tudósítást Nagy Feró és a Beatrice koncertjéről a Kolozsvári Magyar Napok idején, amelyet a bukaresti közszolgálati televízió sugárzott és amelynek nyomán a tévé kolozsvári munkatársai megfogalmazták állásfoglalásukat.

Az APPC-t az érintett Diana Apahidean tájékoztatta az ügyről, a szakmai egyesület pedig felvette a kapcsolatot a kolozsvári televízió vezetőségével és az állásfoglalás kezdeményezőivel. Ennek nyomán megállapította, hogy a kezdeményezés – amelyet a magyar szerkesztőség tagjain kívül a területi tévéstúdió mintegy tíz román alkalmazottja is aláírt – nem szakmai kihágást próbál jelezni, hanem egyszerűen nyomásgyakorlás.

Az APPC azt is kifogásolja, hogy a kezdeményezők nem panaszolták be a közszolgálati televízió bukaresti illetékeseit is, akik felelősek a kisriport végleges formájáért, ahogy műsorba került, és akik úgy szerkesztették meg az Apahidean által elküldött anyagot, hogy abból kimaradtak a Kolozsvári Magyar Napok szervezőinek reakciói.

Hirdetés