Kétnyelvű feliratokkal fogadták a két nyelven üzenő román olimpikont

Simona Pop hazaérkezett Szatmárra.
Hirdetés

Simona Popot, az aranyérmes román női párbajtőrcsapat tagját az erdélyi magyarok is szívükbe fogadták, amikor győzelme után magyar és román nyelven egyaránt köszönetet mondott Szatmárnak a támogatásért.

A szatmárnémeti vívó furcsállta, hogy csaknem annyi időt töltött a vonaton Bukaresttől a szülővárosáig, amennyit a Rio-Bukarest repülőút vett igénybe (15 óra, plusz a pénteki másfél órás késés).

A sportolónőt a szatmári állomáson „Isten hozott, bajnokunk” és „Bun venit, Simi” feliratú táblákkal fogadták. A köszöntésére összegyűlt vívóknak és újságíróknak elárulta, olyan sokat maradtak Rióban az aranyérem megnyerése után, hogy majdnem el is felejtették, hogy bajnokok.

„Itthon, ilyen fogadtatás mellett ismét átérezhetjük győzelmünk örömét” – idézte a Szatmári Friss Újság Simona Popot.

Az olimpiai bajnok nevelőedzője, Csiszár Ferenc újságírói kérdésre elmondta: néhány éven belül derül ki, hogy mit ér a szatmári vívásnak Simona Pop olimpiai aranyérme.

Hirdetés

A magyarul is kiválóan beszélő sportoló és nevelőedzője szombaton a Szatmári Friss Újság által szervezett közönségtalálkozón vesz részt, hétfőn pedig átveszi szülővárosa díszpolgári címét.

A Román Olimpiai- és Sportbizottság döntése alapján a riói aranyérmes párbajtőrvívó-válogatott tagjai 70 ezer eurós pénzjutalmat és egy Renault Kadjar típusú személygépkocsit kapnak.

Simona Popot – aki a román zászlót vitte a riói olimpia záróünnepségén – egyébként egyszerre két város is díszpolgárává fogadja: Szatmárnémeti és Bukarest. Mint mondta, mindkettőnek örül, de főként a szatmárinak. „Én szatmári vagyok, itt születtem, itt kezdtem el sportolni és a lakcímem is ide szól. Az csak mellékes, hogy nyolc éve Bukarestben a Steaua sportolója vagyok” – jelentette ki.

Hirdetés