Vádat emeltek egy antikommunista ellenálló gyilkosai ellen

Emberiességi bűncselekmények miatt.
Hirdetés

Négy személy ellen emelt vádat a katonai ügyészség emberiesség elleni bűncselekmények miatt Gheorghe Ursu egykori kommunistaellenes ellenálló börtönben történt meggyilkolása miatt – közölte tegnap az ügyészség. A bejelentés szerint Marin Pîrvulescu tartalékos őrnagy és Vasile Hodiş tartalékos ezredes – mindketten a szekuritáté tisztjei voltak – ellen emberiesség elleni bűncselekmények, George Homoşteanu és Tudor Postelnicu volt belügyminiszterek ellen pedig emberiesség elleni bűncselekményekben való bűnrészesség miatt emeltek vádat.

Gheorghe Ursu egykori politikai fogoly 1985-ben, a börtönben elszenvedett verések és kínvallatások nyomán vesztette életét.

Gherghe Ursu fia, Andrei Ursu 2014 őszén 17 napig éhségsztrájkolt, azt követelve, hogy vonják felelősségre a hírhedt politikai rendőrség, a szekuritáté azon tisztjeit, akik szerinte apját halálra kínozták. Az éhségsztrájkot azután függesztette fel, hogy Tiberiu Nițu legfőbb ügyész elrendelte valamennyi olyan, az üggyel kapcsolatos dosszié újbóli kivizsgálását, amelyet vádemelés nélkül zárt le az ügyészség.

Az építészmérnökként dolgozó, verseket és prózai műveket is publikáló Gheorghe Ursut 1984-ben munkatársai feljelentése után tartóztatták le, miután megtalálták rendszerellenes feljegyzéseket tartalmazó naplóját. Ursut azzal is vádolták, hogy Romániát lejárató kommentárokat juttatott el a kommunista diktatúrát bíráló, az Egyesült Államok által működtetett Szabad Európa Rádióhoz.

1985 novemberében bekövetkezett erőszakos haláláért eddig Ursu egy volt cellatársát vonták felelősségre – aki a börtönőrök utasítására rendszeresen verte őt -, valamint a rendőrségi fogda akkori vezetőjét. Azokat a vizsgálatokat, amelyek a vallatást vezető Securitate-tisztek esetleges bűnösségére próbáltak fényt deríteni, vádemelés nélkül lezárták.
 

Hirdetés