Durva jelzőkkel „búcsúzik” korábbi vezetőitől a Maros megyei EMNP

Puccskísérlet, gyávaság, tudathasadás, opportunizmus. Portik, Jakab és Hermann a célpontok.
Hirdetés

Kemény jelzőkkel illeti korábbi vezetőit az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei szervezete.

Portik Vilmos áprilisban jelentette be, hogy kiszáll a politikából és lemondott EMNP-tisztségéről. Miután a Néppárt elnöksége kedden megvonta tőle a politikai támogatást, Portik csütörtökön lemondott EMNP-tagságáról. Jakab István Portik áprilisi bejelentése után egy nappal közölte: lemond a marosvásárhelyi Néppárt elnöki tisztségéről. Hermann Mark Christian megyei elnökségi tag még februárban távozott a Néppártból, azóta a Marosvásárhelyen alakult Szabad Emberek Pártjában (POL) tevékenykedik.

Aki gyáva, az a leggyávább címmel pénteken kiadott közleményükben a Maros megyei EMNP képviselői azt írják: jóhiszeműen bíztak egykori elnökségükben, azaz Portik Vilmos korábbi megyei elnökben, Jakab István marosvásárhelyi városi elnökben és Hermann Mark Christian megyei elnökségi tagban. Támogatták elképzeléseiket, még a két puccskísérletet is, „amelyekkel a két legutóbbi kongresszuson próbálkoztak”. Majdnem sikerült nekik elhitetni, hogy az EMNP „rossz vizeken evez” – írják.

Aztán azt követően, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke révén „elszegődött az RMDSZ vazallusának”, jött a megalkuvás, amelybe az alternatíva lehetőségét megtagadva a „triász” ment bele: „Portik, az opportunista, Jakab István, a tudathasadásos báb, és Hermann Mark Christian, a »liberális multinacionalista«.”

„Hogy ki kicsodát győzött meg, az számunkra már nem fontos. Lehet, hogy a mindenkori román titkosszolgálat által vezetett posztkommunista kormánynak megfelelni akaró RMDSZ-manipulátorok vagy a politikai karrierről és anyagi javakról álmodozó ámokfutók, azaz a Portik-Jakab-Hermann hármas játszották a főszerepet.”

A megyei EMNP szerint a két puccskísérlet, illetve a helyhatósági választásokon való indulás kérdése után „az elnök úr által leosztott feladatunk annyi volt, hogy megtaláljuk a módját annak, hogyan szolgálhatjuk eredményesen Portik »herceg« érdekeit.”

Hirdetés

„Az elmúlt fél évben csak reméltük, hogy mi tévedünk. Az előválasztások körülményei viszont egyértelművé tették számunkra, hogy a Portik-brigád mindhárom tagja más célokat szolgál, mint a valós magyar érdekképviselet megteremtését. Ma már látjuk, hogy Jakab István sem hiteles közegében, szakmájában, Herman teljesen egyebütt próbál villogni, Portik sem annyira fontos az RMDSZ-nek, mint amennyire fontos volt valaha nekünk. Gyáva volt először, gyáva volt másodszor és gyáva ma is, amikor az országos elnökség megvonta tőle a politikai bizalmat és hazaküldte hozzánk azzal a reménnyel, hogy együtt valósítsuk meg a romániai magyar politikai érdekképviseletet, de ő egy vezetőre nem jellemző módon elmenekült a felelősség elől.”

„Ezek ellenére az EMNP Maros megyei szervezete továbbra is vállalja, hogy kitart és küzd a Maros megyei polgárok érdekeiért, a távozóknak kívánjuk, hogy megtalálják elképzeléseiknek megfelelő közeget, ehhez kívánunk sok sikert és minden elképzelhető jót” – írják.

Hirdetés