A Koncz–Bródy-koncert volt a legnépszerűbb a Szent László Napokon

Koncertek, kiállítások, gyerekprogramok, várséta – kiértékelték a váradi városünnepet.
Hirdetés

Egyértelműen kijelenthető, hogy az idén kilenc naposra nyúlt Szent László Napokra többen látogattak el, mint a valamivel rövidebb tavalyi fesztiválra, mint ahogy az is egyértelmű, hogy a legtöbben a szombati Republic-koncertre, illetve Koncz Zsuzsa és Bródy János vasárnap esti fellépésére voltak kíváncsiak, miközben péntektől vasárnapig folyamatos pezsgés volt a várban – mondta el Mihálka Melinda programigazgató a városünnep csütörtöki kiértékelőjén.

Miután tavaly még a vár jó része felújítás alatt állt, idénre kétharmadával megnőtt a szervezők rendelkezésére álló tér, ezt sikerült is belakni, így sehol sem volt zsúfoltság, és sorok sem alakultak ki az ételárusok és sörcsapok előtt (videónkat a felújított nagyváradi várról itt tekintheti meg!).

A kibővült térnek köszönhetően ugyanakkor sokkal nagyobb hely állt a rendelkezésre a kézművesstandok elhelyezésére is, így 42 kézműves kínálhatta portékáit.

Sikertörténetnek számít az idén első alkalommal bevezetett FestivApp mobilalkalmazás is, amely a fiatalok körében máris átvette a programfüzet helyét.

A programcsoportok közül a gyerekeknek szervezett események örvendtek a legnagyobb sikernek, tájékoztatott Nagy József Barna programszervező.

Zatykó Gyula főszervező kiemelte, hogy a fesztiválon hangsúlyos szerepet kapott a kultúra, a felvezető hét során több kiállítást is megnyitottak, és jó tapasztalataik voltak a Könyv-Várral is.

Nagy József Barna egyúttal arra is kitért, hogy idén a vártnál többen jelentkeztek a Biharkeresztesre tartó kerékpártúrára. „Jövőre is megismételjük, mint ahogy a Szent László Napok szociális jellege is hangsúlyos marad” – szögezte le a szervező, emlékeztetve, hogy a gálospetri és a székelyhídi gyermekotthonban élő gyerekeket idén elhozták a várba, ahol a Szent László Napok szervezői és önkéntesei az Össznépi örömfőzés keretében főztek számukra.

Hirdetés

A Nagyváradról elszármazottak találkozóján idén – Boros Zoltán tévés szerkesztő szervezésében – olyan neves zenészek is felléptek két beszélgetés között, mint AG Weinberger vagy Trifán László.

Sokan voltak kíváncsiak a bolíviai börtönöket megjárt, az országot kalandos körülmények közt elhagyó Tóásó Előddel tartott beszélgetésre is.

A várfalon belül és kívül szervezett sétákon is nagyon sokan ismerkedtek Nagyvárad nevezetességeivel. Volt temetőlátogatás, le lehetett menni a székesegyház kriptájába is.

A Szent László Napok keretében ugyanakkor jelképes egy lejes belépő ellenében a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány jóvoltából látogatható volt a Darvas-la Roche villa is, a várbeli sétákat pedig ezúttal a Várgondnokság szervezte.

„Méltán lehetünk büszkék arra, hogy Jankovics Marcell rendező Szent Lászlóról készülő dokumentumfilmje világi vonatkozásaihoz a Szent László Napokról forgat dokumentumfilmet” – emelte ki Zatykó Gyula.

Hirdetés