Az EMNP megvonta a politikai támogatást Gergely Balázstól. Portik, Sorbán és Toró is „rosszfiúk”

Semmilyen kérdésben nem képviselhetik a Néppárt álláspontját.
Hirdetés

Megvonta a politikai támogatást az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos elnöksége Gergely Balázstól, aki az önkormányzati választásokon a Néppárt-vezetés jóváhagyásával indult és nyert kolozsvári városi tanácsosi mandátumot az RMDSZ listáján.

Az EMNP szerdai közleménye szerint a politikai támogatás megvonását az indokolja, hogy Gergely a Néppárt jelöltjei ellen kampányolt.

Szintén megvonták a politikai támogatást a marosvásárhelyi Portik Vilmostól, aki az indoklás szerint visszalépésével cserbenhagyta a vásárhelyi magyarokat és a Néppárt jelöltlistáját.

Hasonló a döntés a csíkszeredai Sorbán Attila ügyében is, aki az EMNP szerint valótlanságokat állított a párttal kapcsolatban.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője megkeresésünkre annyit mondott, hogy a döntésről először a sajtóból értesült, majd megkapta a Néppárt értesítését is. Magát a döntést semmilyen formában nem kívánja kommentálni.

A negyedik renitens a brassói Toró Tamás, aki „titkos háttértárgyalásokon az RMDSZ listájára testületi jóváhagyás nélkül” kérezkedett fel, és nyert városi tanácsosi mandátumot. (Ez utóbbit csak a Néppárt közleménye állítja, valójában Toró Tamás nem nyert mandátumot, nem lett a brassói önkormányzat tagja.)

„Ezért az elnökség megvonja tőlük a politikai bizalmat,

nem jeleníthetik meg és nem képviselhetik semmilyen kérdésben a Néppárt hivatalos álláspontját.”

– áll a közleményben. A négy személy tagsági viszonyáról és a Néppárt szervezetén belüli szerepükről az illetékes területi testületek fognak dönteni – közlik.

Hirdetés

Az elnökségi ülésen megállapították, hogy „a négy évvel ezelőtt elért kétszázharminc tanácsosi mandátum megtartásán túl az öt, néppárti támogatással megszerzett polgármesteri mandátum jó alapot szolgáltat a következő négy évben az önkormányzati építkezéshez”.

Döntés született arról is, hogy

az EMNP részt vesz az őszi parlamenti választásokon:

„az erdélyi magyar képviselet csakis úgy lehet teljes értékű, ha a Néppárt által támogatott és annak értékrendjét, céljait megjelenítő jelöltek is megméretkeznek”.

„Az erdélyi magyar közösség politikai képviselete akkor lehet igazán reprezentatív és erős, ha elsősorban nem a pártérdek, hanem a közösségi érdek érvényesítése a cél a parlamenti választások során” – olvasható a közleményben. Ezért az elnökség szorgalmazza, hogy induljon párbeszéd a választásokon indulni kívánó erdélyi magyar pártok között.

Hirdetés