Multikultúra a Szent László Napokon

„Látnoki kiállítás” és Erdély „magyar napjainak” évkönyve Nagyvárad városünnepén.
Hirdetés

Artgenerator 2 címmel nyitották meg kedd délután a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Képzőművészeti Tanszékének szervezésében látható kiállítást, melynek célja az intézmény fiatal képzőművész-hallgatóinak bemutatása.

Antik Sándor, a PKE oktatója ismertette az Artgenerator tehetséggondozó műhelyt, elmondta: három művészeti ág (videó, reklámgrafika és infógrafika) is képviselteti magát a diákok munkáin keresztül, s a kiállításra olyan lehetőségként tekint, mely során a PKE tanulói megmutatkozhatnak a szélesebb közönség számára is.

Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője kiemelte: kimondottan örül, hogy a fiatal művészek is megmutathatják tehetségüket.

A kiállítás szerdától vasárnapig (14 és 20 óra között) tekinthető meg a PKE Zárda (Mihai Viteazul) utcai tanszéki pincegalériájában.

Molnár László József nagyváradi származású művész teljes életművén kalauzolja át a látogatót a nagyváradi vár galériájában berendezett, Retrospektív című tárlat, amelyet szintén a Szent László Napok keretében rendeztek meg. A Pece-parti várost a nyolcvanas években elhagyó művésznek ez az első önálló kiállítása szülővárosában.

Zatykó Gyula főszervező itt azt emelte ki, hogy „a művészet híd és kapocs román barátainkkal”. A multikulturalitást pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a művészt és alkotásait Ramona Novicov műkritikus méltatta – ő egyébként magyarul köszöntötte az egybegyűlteket, mielőtt átváltott volna a román nyelvű méltatásra.

A műkritikus próféciaként jellemezte Molnár László József alkotásait, és méltatta, hogy a művész alig használ pár színt ahhoz, hogy megrajzolja a vég közeledtét. „Egy látnoki kiállítás” – mondta a műkritikus, aki szerint a tárlat anyagát „az emlékek hamvai” borítják, egyúttal „tünemények játékaként” jellemezte az alkotásokat.

Hirdetés

Ez a kiállítás június 21–23. között 15 órától 18 óráig, június 24–26. között pedig 11-től 18 óráig látogatható.

Mészáros Tímea, Szabó Lilla és Bodó Barna az Erdélyi Magyar Civil Évkönyv nagyváradi bemutatóján

A nagyváradi várban továbbá bemutatták a nemrég megjelent Erdélyi Magyar Civil Évkönyv 2015-ös kiadását, amelynek kolozsvári bemutatójáról mi is beszámoltunk. A kötetbemutatón Mészáros Tímea újságíró, portálunk munkatársa, a kötet egyik szerkesztője köszöntötte a résztvevőket. Az Erdélyi Magyar Civil Évkönyv rendhagyó kiadása Erdély „magyar napjaival” foglalkozik: olyan város- és falunapokkal, amelyek a rendszerváltást követően szerveződnek az erdélyi településeken, kifejezetten a magyar közönséget megszólítva, a helyi értékek felmutatásának szándékával.

Bodó Barna, a kötet szerkesztője a Sapientia EMTE oktatója, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének elnöke felhívta a figyelmet, hogy a kötet egyaránt foglalkozik a szórvány, illetve a tömbterületek fesztiváljaival: mindegyiknek megvan a sajátos hangulata, jellege.

Szabó Lilla társszerző, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója, a Kincses Kolozsvár Egyesület ügyvezető elnöke pedig a kolozsvári fesztiválról beszélt, mely a maga hét évével a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjévé nőtte ki magát. A rendezvény mintáját követve több fesztivál jött létre, többek között a Szent László Napok is.

Hirdetés