A közbirtokosságok ügyében levelezik Cioloșsal az RMDSZ

Azt szeretnék elérni, hogy sürgősségi kormányrendelettel szüntessék meg a gazdák egy részét érő diszkriminációt.
Hirdetés

Nyílt levelek évadát éljük: nemrég Tőkés László fordult Klaus Iohannis államelnökhöz az ingatlan-visszaszolgáltatások akadályozása miatt, most pedig Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Tánczos Barna szenátusi frakcióvezető írt nyílt levelet Dacian Cioloș miniszterelnökhöz, amelyben a közbirtokosságokat érintő diszkrimináció ellen emeltek szót.

A szövetség vezetői azt kérik a bukaresti kormánytól, hogy sürgősségi rendelettel számolja fel azt a joghézagot, amely a közbirtokosságok egy részét hátrányos helyzetbe hozza.

A hatályos törvény szerint csak azok igényelhetnek állami támogatást, akik birtoklevéllel rendelkeznek. A közbirtokosságok közel egyharmadának azonban nincs birtoklevele, bár a tulajdonukban lévő területeket jogosan használják, a tulajdonjog tisztázása azonban a bürokrácia miatt húzódik – mutattak rá az RMDSZ vezetői.

„A Szenátus plénuma az RMDSZ javaslatára törvénymódosítással már rendezte ezt a joghézagot, viszont a Képviselőház a döntő ház ebben az esetben, amely május 31-ig biztosan nem tudja elfogadni ezt a módosítást. Éppen ezért arra kérjük a kormányt, hogy sürgősségi kormányrendelettel fogadja el az RMDSZ által javasolt módosításokat, hogy a május végi támogatási kérelmi határidőt ne késsék le azok a gazdák, akiknek a tulajdonjoga saját hibájukon kívül nem rendeződött” – olvasható a román kormányfőhöz intézett nyílt levélben.

Az RMDSZ az elmúlt időszakban már többször kérte ennek a helyzetnek a megoldását, számos beadvánnyal és kéréssel fordult a szaktárcához, a törvényhozásban pedig sikerült a szenátusban ehhez többséget is szereznie, viszont a szoros határidők miatt csak a sürgősségi kormányrendeletet tartja az egyetlen lehetséges megoldásnak – összegeznek az RMDSZ-vezetők.

Hirdetés