Döntött a bíróság: egyfordulós marad a polgármester-választás

A bukaresti ítélőtábla első fokon elutasította a liberálisok keresetét.
Hirdetés

A Nemzeti Liberális Párt még februárban támadta meg az egyfordulós polgármester-választást előíró kormányrendeletet. A PNL azért kifogásolja az egyfordulós polgármester-választást, mert szerintük nem biztosít megfelelő legitimitást a településvezetőknek. Alacsony részvétel esetén ugyanis egy jelölt a választásra jogosult polgárok kevesebb mint fele plusz egy szavazatával is elnyerheti a városvezetői tisztséget.

Az RMDSZ viszont pontosan azért támogatja az egyfordulós választást, mert azokon a településeken is megnő egy magyar jelölt megválasztásának esélye, ahol a magyarság kisebbségben van – hiszen a román szavazatok megoszlása miatt egy magyar nemzetiségű jelölt relatív többséggel is polgármester lehet, ha az összes román párt kevesbb szavazatot kap az RMDSZ-nél (vagy valamelyik másik magyar pártnál).
Kétfordulós választás esetén azonban a román pártok – a tapasztalatok szerint – összefognának a magyar jelölt ellen, és közösen a második fordulóba jutott román jelöltet támogatnák.

A liberálisok azt is nehezményezik, hogy az egyfordulós rendszer a tisztségben levő polgármestereknek kedvez, akik újabb mandátumra pályáznak. Román elemzők szerint ez a jogszabály főleg a szociáldemokratáknak kedvez, akiknek a legtöbb polgármesterük van.

A PNL azt is kérte a bíróságtól, hogy emeljen alkotmányossági kifogást a rendelet ügyében, mert szerintük az egyfordulós választás alkotmányos aggályokat is felvet. Az ítélőtábla ezt a kérésüket is elutasította.

Így a liberálisok csak bírósági úton akadályozhatják meg, hogy június 5-én egy fordulóban szervezzék meg az önkormányzati választást, a kormányrendelet ugyanis már hatályban van. A PNL vezetői közölték, hogy fellebbeznek a legfelső bíróságon a pénteken kihirdetett első fokú ítélet ellen. De azt is jelezték, hogy attól sem esnének kétségbe, ha nem járnak sikerrel, mert fel vannak készülve az egyfordulós megmérettetésre is.

Hirdetés