Ismét kitiltották Romániából Szávay Istvánt

Ezúttal nem csupán egy évre.
Hirdetés

Ismét kitiltották Romániából Szávay Istvánt, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, a pát alelnökét. Erről kedden értesült, amikor be akart lépni az országba. „Március 8-án este Erdélybe szerettem volna utazni, hogy részt vehessek a Székely Szabadság Napján, ismét kiállva Székelyföld területi autonómiája mellett. A rendezvényt megelőző és követő napokban Kolozsvárott, Székelyudvarhelyen és Szatmárnémetiben tartottam volna sajtótájékoztatókat, lakossági fogadóórákat, valamint különböző találkozókra készültem. Közel félórás várakoztatás után az ártándi román határőr közölte: nem engedhet tovább, mert három évre kitiltottak az országból” – áll Szávay szerdai közleményében.

A Szávay ellen hozott döntés 2015. október 21. óta érvényes, tehát 2014 márciusa és 2015 márciusa közötti első kitiltáséhoz hasonlóan ismét csak a határon tudta meg, hogy nem léphet Erdély földjére. Közölte, a kitiltás konkrét okáról nem tájékoztatták.
 

„Az érdemi indoklás nélküli, uniós alapjogokat durván megsértő, önkényes román hatósági döntést és az egész eljárást elképesztőnek és felháborítónak tartom egy EU-tag, valamint NATO-szövetséges szomszédos ország részéről. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unión belül mindenfajta értesítés, hivatalos döntés, vád vagy gyanú megfogalmazása nélkül korlátozzanak szabad mozgásomban” – szögezi le a politikus.
 

Emlékeztet: korábbi, egy évig tartó kitiltása miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, és Strasbourgban beperelte a román államot. „Természetesen ezúttal sem hátrálok, ismét ki fogom használni az összes rendelkezésemre álló romániai és nemzetközi jogi lehetőséget. Nemcsak mint országgyűlési képviselő, hanem mint magyar állampolgár is elvárom a magyar diplomáciától, hogy tiltakozzon és követeljen magyarázatot az elmúlt hónapokban egyébként is magyarellenes provokációk sorát végrehajtó román hatóságoktól” – közölte Szávay.

Hirdetés

A Jobbik politikusát 2014 márciusában tiltották ki először, akkor még egy évre jobbikos párt- és képviselőtársa, Zagyva György Gyula, valamint Tyirityán Zsolt, a Betyársereg és Mikola Béla, az Új Magyar Gárda tagjának társaságában. Miután tavaly márciusban letelt a kitiltás, Szatmárnémetiben tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

 

Hirdetés