Négy magyar állampolgárt tiltottak ki Romániából

Két jobbikos országgyűlési képviselő – Szávay István és Zagyva György Gyula – neve is szerepel a Romániából kitiltott magyar állampolgárok lajstromán. Összesen négyen vannak, de a román belügy másokat is figyel.
Hirdetés

Négy magyar állampolgár, köztük a Jobbik két országgyűlési képviselője, Szávay István és Zagyva György Gyula egy évig nem léphet be Romániába – jelentette be hétfőn Monica Dajbog, a román belügyminisztérium szóvivője. Ugyancsak egy évre kitiltották az országból Tyirityán Zsoltot, a Betyársereg tagját és Mikola Bélát, az Új Magyar Gárda tagját. A négy magyar állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik.

Kiderült, más személyeket is figyelemmel kísérnek, akik a hazai és uniós jogszabályokkal ellentétes tevékenységet fejtenek ki rendszeresen Románia területén. A szóvivő elmondta, hogy a román hatóságok eltökélt szándéka érvényt szerezni a törvénynek minden olyan esetben, amikor külföldi állampolgárok tevékenységükkel, vagy nyilatkozataikkal Románia törvényeit és alkotmányát megsértik, vagy másokat bujtogatnak erre.

Monica Dajbog rámutatott, az intézkedést az uniós állampolgárok mozgásszabadságára vonatkozó 102/2005-ös sürgősségi kormányrendelet és az 51/1991-es román nemzetbiztonsági törvény alapján hozták, a 38/2004-es európai uniós direktíva és a schengeni határokra vonatkozó 562/2206-os szabályzattal összhangban.

Jobbik: az erdélyi magyarságot is meg akarják félemlíteni

A Jobbik eközben nem fogadja el, hogy több tagját egy-egy évre kitiltották Romániából. Szávay István, hétfő este az MTI-nek azt mondta: felháborítónak tartja a döntést és homályosnak az indoklást. Kiemelte: a Jobbik nem tett és nem mondott olyat, ami alapján ezt a döntést meg kellett volna hozni.

A politikus úgy véli: sokkal inkább román belpolitikai vonzatai vannak az ügynek, amit Victor Ponta kormányfő nyilatkozatára alapoz, miszerint Traian Băsescu államfő akarja lefölözni ennek politikai hasznát. Hozzátette: szerinte éppen ez a kulcskérdés, s a Jobbik ennek áldozata.

Szávay István szerint a lépés nemcsak a Jobbik ellen irányul, hanem az erdélyi magyarságot is meg akarják félemlíteni. Mint mondta, ezt nem hagyják, és Erdélyben is be fogják mutatni programjukat, amely semmi románellenes vagy a hatályos román törvényeket sértő dolgot nem tartalmaz. A képviselő kijelentette: a leghatározottabban, legvilágosabban kiállnak az erdélyi magyar közösség érdekeiért, „s a Fidesszel és Orbán Viktor miniszterelnökkel ellentétben természetesnek tartják, hogy részt vettek a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen”.

Hozzátette: a jövő hétre is lenne meghirdetett rendezvénye Erdélyben, és meg is tartják, legfeljebb más megy majd helyette.

Kulisszatitkok

Victor Ponta miniszterelnök egy hétfő esti televíziós interjúban egyébként elmondta: a magyar állampolgárok kitiltásáról aznap Traian Băsescu államfővel is egyeztetett. Kifejtette: túlzás lett volna nagyszámú magyar állampolgár beutazását megtiltani, és óvakodtak egy aránytalan intézkedéstől, mert a feszültség növelése csak „a magyarországi szélsőséges politikusoknak” és a nagyobb nézettséget remélő tévéseknek használ. Másrészt azt sem tehették meg, hogy ne alkalmazzák a törvényt – mondta a kormányfő.

Mint ismeretes, a román belügyminisztérium már pénteken bejelentette: „szélsőséges tevékenységük” miatt megtiltották több magyar állampolgárnak, hogy Romániába utazzanak, de akkor nem nevezték meg az érintetteket. Kaleta Gábor, a magyar külügyminisztérium sajtófőnöke akkor azt mondta, csak akkor tudnak érdemben reagálni, amikor kiderül, hogy pontosan milyen személyekről van szó.

 

Hirdetés