Johannis lohasztja az egyesülési lázat

Majd akkor lehet Románia és Moldova egyesüléséről tárgyalni, ha stabilitás honol a Prut mindkét partján. Addig is segélyezzük Moldovát.
Hirdetés

Románia támogatja Moldova útját Európa felé, amely fontosabb, mint a két ország esetleges egyesülése – jelentette ki Klaus Johannis államfő szerdán a civil társadalom politikába való bevonásáról szóló beszélgetésen.

Az egyesülésről csak akkor lehet tárgyalni, ha a dolgok stabilak és jól mennek a Prut mindkét partján, mondta Johannis, most emlegetni az egyesülést szerinte komolytalanságra vall. Előbb meg kell oldani szerinte Transznisztria kérdését, rendbe kellene tenni a moldáv gazdaságot, ráadásként pedig ott van a korrupció, amely a Prut mindkét partján létezik, csak különböző mértékben, mondta az államfő.
 
Most inkább abban segítené a szomszéd államot, mondta Johannis, hogy teljesíteni tudja az EU-val kötött társulási szerződés feltételeit, és jusson túl az országban továbbra is dúló politikai válságon.
 
A politikait gazdasági válság is tetézi, ezért Románia humanitárius segélyt ad a Moldovai Köztársaságnak – jelentette be Klaus Johannis, miután moldovai kollégáját, Nicolae Timoftit fogadta bukaresti hivatalában.
 
A megbeszélést követő nyilatkozatában Johannis emlékeztetett, hogy a parlament tavaly megszavazott egy 150 millió euró értékű visszatérítendő hitelcsomagot Moldovának, de a hatóságok úgy döntöttek, csak akkor folyósítják az első, 60 millió eurós részletet, ha Moldova folytatja a reformokat és az Európai Unió felé vezető útját.
 
Moldovának több feltételt kell teljesítenie, és Johannis szerint nem lehet tudni, hogy mennyi idő alatt sikerül ez neki. Ezért döntöttek úgy, hogy Bukarest vissza nem térítendő humanitárius segélyt ad Moldovának, amelynek állampolgárai segítségre szorulnak – magyarázta az államfő, aki nem pontosította, hogy miből áll és milyen értékű lesz a segély.
 
Moldova nehéz gazdasági helyzetben van, amit évek óta több politikai válság, valamint a bankszektort megrázó korrupciós ügyek bonyolítottak.

Hirdetés