Vizsgálatot indított a DNA a börtöntudósok ügyében

Több egyetemi oktató adhatott kétes ajánlásokat a tudományos munkákhoz.
Hirdetés

Hivatalból vizsgálatot indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) annak kapcsán, hogy több, börtönbüntetését töltő elítélt futószalagon írja a tudományos értekezéseket a rácsok mögött.

A DNA arra gyanakszik, hogy több, korrupció miatt elítélt személy segítséget kapott, hogy korábban szabaduljon, a törvényes előírások kihasználásával. Az érvényes előírások szerint ugyanis 30 nappal rövidül a letöltendő börtönbüntetés időtartama minden egyes megírt és kiadott tudományos munka után.

A korrupcióellenes ügyészek szerint több személy összehangoltan dolgozott, hogy az elítéltek szabadulásának feltételei formálisan teljesüljenek. A börtönhatóság dokumentumai és a nyilvános szférában megjelent adatok alapján a DNA azt feltételezi, hogy ezek a feltételek valójában nem teljesültek.

A korábbi szabadulást tudományos tevékenység ellenében lehetővé tevő törvényi előírás kihasználásával létrejött egy olyan megoldás, amelyet egyetemi oktatók, könyvkiadók és börtönök döntéshozó képviselői összedolgoztak, hogy bizonyos elítéltek hamarabb szabadulhassanak – áll a DNA közleményében.

Hirdetés

A feltételezések szerint több egyetemi oktató kétes értékű ajánlást adott a tudományos munkák indoklására, mások még nemzetközi tudományos konferenciák nyilvántartásába is becsempésztek börtönben készült írásokat, sőt, olyan eset is volt, hogy ugyanazt az ajánlást több íráshoz is felhasználták.

Arra is gyanakszik a DNA, hogy több munkát más személyek írtak az elítéltek nevében. Olyan könyveket is idéznek a börtönbeli szerzők, amelyekhez nem férhettek hozzá sem a könyvtárban, sem az interneten.

Gyanús több könyvkiadó is, mivel kis példányszámban adták ki a börtöntudósok munkáit, a könyveket nem dobták piacra, de nem is vették figyelembe a könyvkiadás szokványos szempontjait, vagyis a piaci igényt és a kiadott munka tudományos értékét.

Hirdetés