Vizsgálatot indított a DNA a börtöntudósok ügyében

Több egyetemi oktató adhatott kétes ajánlásokat a tudományos munkákhoz.
Hirdetés

Hivatalból vizsgálatot indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) annak kapcsán, hogy több, börtönbüntetését töltő elítélt futószalagon írja a tudományos értekezéseket a rácsok mögött.

A DNA arra gyanakszik, hogy több, korrupció miatt elítélt személy segítséget kapott, hogy korábban szabaduljon, a törvényes előírások kihasználásával. Az érvényes előírások szerint ugyanis 30 nappal rövidül a letöltendő börtönbüntetés időtartama minden egyes megírt és kiadott tudományos munka után.

A korrupcióellenes ügyészek szerint több személy összehangoltan dolgozott, hogy az elítéltek szabadulásának feltételei formálisan teljesüljenek. A börtönhatóság dokumentumai és a nyilvános szférában megjelent adatok alapján a DNA azt feltételezi, hogy ezek a feltételek valójában nem teljesültek.

A korábbi szabadulást tudományos tevékenység ellenében lehetővé tevő törvényi előírás kihasználásával létrejött egy olyan megoldás, amelyet egyetemi oktatók, könyvkiadók és börtönök döntéshozó képviselői összedolgoztak, hogy bizonyos elítéltek hamarabb szabadulhassanak – áll a DNA közleményében.

A feltételezések szerint több egyetemi oktató kétes értékű ajánlást adott a tudományos munkák indoklására, mások még nemzetközi tudományos konferenciák nyilvántartásába is becsempésztek börtönben készült írásokat, sőt, olyan eset is volt, hogy ugyanazt az ajánlást több íráshoz is felhasználták.

Hirdetés

Arra is gyanakszik a DNA, hogy több munkát más személyek írtak az elítéltek nevében. Olyan könyveket is idéznek a börtönbeli szerzők, amelyekhez nem férhettek hozzá sem a könyvtárban, sem az interneten.

Gyanús több könyvkiadó is, mivel kis példányszámban adták ki a börtöntudósok munkáit, a könyveket nem dobták piacra, de nem is vették figyelembe a könyvkiadás szokványos szempontjait, vagyis a piaci igényt és a kiadott munka tudományos értékét.

Hirdetés