Kéri az RMDSZ a magyar feliratokat Váradon

Mivel egyes önkormányzati intézmények nagyvonalúan átsiklottak afölött, hogy ki kellene helyzniük őket.
Hirdetés

Végre a helyi RMDSZ-nek is feltűnt, hogy egyes, a nagyváradi önkormányzatnak alárendelt intézményekben a felújítást követően, vagy csak úgy, egyszerű „ügybuzgalomból” elmulasztották kihelyezni a magyar nyelvű feliratokat.

Ritli László Csongor, a nagyváradi közgyűlés RMDSZ-frakciójának vezetője hétfőn közölte: a frakció az év elején beadvánnyal fordult a Közterület-fenntartó Zrt.-hez azért, hogy a helyi önkormányzat háttérintézményeiben legyenek kétnyelvűek a feliratok.

Kifejtette: az utóbbi időben a lakossági fórumokon, illetve egyéb informális találkozókon sokan kifogásolták, hogy számos esetben hiányoznak a kétnyelvű feliratok az önkormányzat háttérintézményeiben. A legtöbb erre vonatkozó jelzés tárgya a nemrég átadott és korszerűsített nagyvárad-rogériuszi piac volt, de ugyanaz elmondható a kórházak kivételével szinte valamennyi közintézményről, illetve például a tavaly tavasszal hivatalos elnevezéseket kapó hidakról is. Emellett az is előfordult, hogy az átszervezéseket, felújításokat követően a régi kétnyelvű táblák már nem kerültek vissza a helyükre.

Emiatt az RMDSZ-frakció január elején beadvánnyal fordult a Közterület-fenntartó Zrt.-hez, hogy a 2001/215. számú közigazgatási törvény 76. cikkelye 4. bekezdése értelmében pótolja ezen hiányosságokat, vagy állítsa helyre a korábbi állapotokat. Az intézménynek harminc nap áll a rendelkezésére a válaszadásra, de nem feltételezik azt, hogy szándékos mulasztásról van szó.

Nagyváradon számos, az önkormányzatnak alárendelt intézmény és cég alkalmazza a kétnyelvűséget. A városházi hivatalokban kétnyelvűek a feliratok – igaz, magyarul tudó hivatalnokokat már nehezebb találni -, ahogy a Nagyváradi Helyi Közlekedési Vállalat járművein is. Az állatkertben is minden felirat elolvasható magyar nyelven is, és a látogatókat tájékoztató hangosbemondóból is magyar és román szöveg hallható.
 

Hirdetés