Nem lehet megírni egy könyvet 48 óra alatt

A bíráknak is feltűnt, hogy a börtönökből özönlenek újabban a „tudományos művek”.
Hirdetés

Nemcsak hogy feltűnt a Legfelső Bírói Tanácsnak (CSM), de már törvénymódosítást is javasolt az ellen, hogy egyes elítéltek kamu tudományos művekkel rövidítik le a börtönbüntetésüket, nyilatkozta a CSM ma megválasztott elnöke, Mircea Aron bíró.

Tudatában vannak a helyzetnek, ahogy annak is, hogy nem lehet egy könyvet 48 óra alatt megírni, nem minden mű tudományos, amit annak neveznek, és nem minden könyv, ami ki van nyomtatva, mondta Aron. A kamu tudományos művekkel való visszaélés ellen még tavaly törvénymódosítást javasoltak, amit át is küldtek az igazságügyi minisztériumnak, mert hivatalosan az kezdeményezhet törvénymódosítást a parlamentben.

Az Országos Börtönhatóság augusztusi jelentése szerint 2013-2015. között 188 elítélt több mint 400 könyvet írt meg, szerkesztett meg és adott ki. A 254/2013-as számú törvény 96. paragrafusa lehetővé teszi, hogy az elítéltek minden tudományos művel, illetve bejegyzett találmánnyal vagy innovációval 30 napot rövidíthetnek a börtönbüntetésükön. 

Az igazságügyi miniszter, Raluca Prună ma annyit mondott az ügyről, hogy még folyik annak tisztázása, hogyan készültek ezek a művek. Ő személyesen kérte pár napja a börtönhatóságot, hogy hozza nyilvánosságra a listát az elítéltek börtönben írt tudományos munkáiról. További pontosításokkal pedig akkor szolgál majd, mondta, amikor eldöntötte, milyen intézkedéseket hoz az ügyben.

Hogy miként és milyen művekkel léptek tudományos pályára a főként korrupció miatt elítélt politikusok és üzletemberek, arról itt írtunk bővebben.

Hirdetés