Ha így folytatódik, Románia lakossága előbb-utóbb elfogy

Főként a kivándorlás a ludas, de az elöregedés és a termékenység csökkenése is fontos tényező. Jó hír, hogy a magyarlakta területeken az átlagnál magasabb a születési ráta.
Hirdetés

Nagyjából két kisvárosnyi lakossal, mintegy 80 ezer fővel csökkent Románia népessége tavaly – közölte csütörtökön Tudorel Andrei, a román statisztikai intézet (INS) elnöke a 2014-es esztendő demográfiai évkönyvét bemutató sajtóértekezletén.

Románia lakossága az 1990-ben regisztrált 23,2 milliós csúcsról az utóbbi negyed évszázadban az 1966-os év szintjére, 19,9 millióra csökkent, és 
 

jelentős mértékben elöregedett. 

Kevesebb mint fél évszázad alatt csaknem megduplázódott, az összlakosság több mint 15 százalékára emelkedett a 65 évnél idősebbek aránya. A 15 év alatti gyerekek 1970-ben még a lakosság több mint 25 százalékát tették ki, ma pedig arányuk nem éri el a 15 százalékot. A fogyáshoz azonban
 

a kivándorlás járult hozzá a legnagyobb, 70-80 százalékos mértékben, 

legalábbis 2013-ig – azóta viszont inkább ennek következményei okoznak gondot. Romániából az elmúlt negyed században – de főleg az uniós csatlakozás, 2007 óta – vendégmunkások milliói költöztek Nyugatra, elsősorban Olaszországba és Spanyolországba. Bár ez a migrációs folyamat leállt – nem távoznak már lényegesen többen, mint ahányan visszatérnek Romániába – a jelenség továbbra is hozzájárul a népesség fogyásához, mivel a kivándorlók főleg a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályból kerültek ki – emelte ki a statisztikai intézet elnöke.
 
Öröm az ürömben, hogy úgy tűnik,
 

mégsem a magyarok fognak elfogyni leghamarabb. 

Az adatok szerint ugyanis Romániában tavaly ezer lakosra 8,3 élve születés jutott. Magasabb, 9 feletti születési rátát a fővárost övező Ilfov, illetve Bihar, Besztece-Naszód, Brassó, Konstanca, Kovászna, Hargita, Iași és Maros megyében regisztráltak, a legalacsonyabb arányt (6,1) Brăila megyében jegyezték fel.
 
A romániai nőknél a termékenységi ráta 1,3 gyermekre csökkent. A falun élők átlagosan 24,2 éves korukban, a városiak pedig csak 28,3 éves korukban szülték meg első gyermeküket.

Hirdetés