A Brüsszelbe küldött Colectiv-áldozatok is fertőzöttek voltak

Összesen nyolc túlélőt kezelnek jelenleg a belga fővárosban. Az ottani orvosok megerősítették: mindegyiknek nozokomiális, azaz kórházban elkapható fertőzése volt.
Hirdetés

A brüsszeli katonai kórházba átszállított Colectiv-áldozatok mindegyikének nozokomiális, azaz kórházban elkapható fertőzése volt, amit még Romániában szedtek össze – írja a România Liberă. A lap azután érdeklődött az ott kezelt nyolc túlélő hogylétéről, hogy a múlt héten kiderült, itthon legalább három Colectiv-áldozat a kórházban elkapott fertőzésbe halt bele.

A belga kórházba november 7-én, tíz nap itthoni kezelés után szállították át a tűzvész nyolc áldozatát. Mindannyian a bukaresti Carol Davilă katonai kórházban kaptak ellátást, és Brüsszelbe szállításuk előtt négyen nagyon súlyos, négyen pedig kevésbé súlyos állapotban voltak.

A brüsszeli orvosok a România Liberă megkeresésére azt nyilatkozták, hogy a betegek mindegyikének valóban nozokomiális fertőzése volt, de jelenleg stabilak, és az állapotuknak megfelelő kezelést kapnak. Azt is írják, hogy minden kórházi kezelés hordoz minimális kockázatot a nozokomiális fertőződésre, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy megelőzzék azt.

A védelmi minisztérium nem sokkal a hír megjelenése után reagált a lap által állítottakra. Azt írták, hogy egyetlen pácienst sem szállítottak a katonai kórházból Brüsszelbe, és a lap információi tévesek.  

Hirdetés