Ki menti fel ezután a plagizátorokat Romániában?

Adrian Curaj oktatási miniszternek ugyanis volt bátorsága feloszlatni a Victor Ponta kopipészt-ügyét is eltussoló Országos Etikai Tanácsot.
Hirdetés

A CNE a plágiummal gyanúsított magas rangú közhivatalnokok ügyében hivatott eljárni, legalábbis eddig. A szakértői kormány oktatási miniszterének bejelentése alapján ezután egységes, mindenkire érvényes szabályozást vezetnek be a doktori disszertációk eredetiségének vizsgálatánál. Adrian Curaj szerint az intézkedéssel

a doktori cím tekintélyét próbálják visszaadni,

a kabinet által meghirdetett szakmaiság és átláthatóság jegyében. Az új szabályozást a tárcavezető az egyetemek és a tudományos akadémia vezetőségével konzultálva akarja kidolgozni. Terveit nem részletezte, de megjegyezte: nem létezik többféle doktorátus, annak függvényében, hogy kiből lesz magas rangú közhivatalnok, a doktori cím mögötti tudományos érdemeket pedig kizárólag az az egyetem garantálhatja, amely az oklevelet kiállítja.

Az oktatási minisztériumnak alárendelt testület leghírhedtebb húzása az volt, hogy – a doktori címet kiadó Bukaresti Tudományegyetem etikai testületének döntését felülbírálva –

felmentette 2012-ben Victor Ponta akkori miniszterelnököt a plágiumvád alól.

Aztán turbóra kapcsoltak: legutóbb Gabriel Oprea akkori belügyminisztert és kormányfőhelyettest mosták tisztára idén októberben, annak ellenére, hogy – sajtóinformációk szerint – nemcsak ő maga másolta mások munkáiból doktori dolgozata jelentős részét, hanem egyetemi oktatóként több olyan doktorandusz vezetőtanára volt, akik állítólag szintén plagizáltak.

Plágiumfronton az új kormány sem nevezhető makulátlannak:

Hirdetés

nemrég robbant a hír, miszerint Petre Tobă belügyminiszter 2011-ben megvédett doktori dolgozatának kétharmadát más tudományos munkákból vette át a források megjelölése nélkül. Az ügynek még nem került pont a végére, a kormányszóvivő azt mondta, hogy ha bebizonyosodik a plágiumvád, a miniszternek távoznia kell a kormányból – de az etikai tanács feloszlatása után nem tudni, ki fogja kivizsgálni az ügyét.

 

Hirdetés