Magyar szélsőségesek ellen emeltek vádat Székelyföldön

Az állítólagos sepsiszentgyörgyi merénylet meghiúsítása után egy nappal vádat emeltek a Kárpátia frontembere és Csibi Barna ellen is.
Hirdetés

Egy 2014-es székelyföldi koncert miatt vádat emelt Petrás János László, a nemzeti rockot játszó magyarországi Kárpátia együttes frontembere ellen a csíkszeredai bíróság mellett működő ügyészség. A vád: fasiszta, rasszista és xenofób ideológiák népszerűsítése, illetve emberiség és béke elleni bűntettben vétkes személyek kultuszának nyilvános éltetése.

Az Agerpres által közölt ügyészségi közlemény az önkényuralmi jelképek használatát tiltó 2002-es törvényre hivatkozik. Az ultranacionalista és románellenes dalszövegeiről ismert Kárpátia együttes többször is fellépett Erdélyben, de az ügyészség egy 2014 június 6-i koncerten elhangzó dalok szövegeit, a hozzá fűzött megjegyzéseket és a közönség skandálását vizsgálta – szerepel a dokumentumban. Ezen a koncerten Petrás János László

a románok ellen hergelte, illetve revizionista és szeparatista nézetekkel izgatta a magyar fiatalokból álló közönségét.

Dalszövegeiben és a dalok közötti szünetekben arra bíztatta a székelyeket, hogy a Krím-félsziget visszafoglalásához hasonlóan harcoljanak az elvesztett területekért. A románokat betolakodóknak és bocskoros parasztoknak nevezte, és megkérdőjelezte továbbá a trianoni békeszerződés érvényességét is.

Az ügyészek szerint a Petrás által énekelt dalszövegek szélsőséges nacionalizmusról árulkodnak, és veszélyeztetik a román és a magyar nép közötti békét.  Nagy-Magyarország határai visszaállításának gondolata is visszatérő eleme volt a koncertnek, mint ahogy a Vesszen Trianon! és a Székelyföld nem Románia bekiabálások is.

A közlemény kitér arra is, hogy Magyarországon is ellentmondásos a Kárpátia zenekar megítélése. Az együttes csak a szélsőséges nézeteket valló fiatalok körében kedvelt. Erdélyben az Erdélyi Magyar Ifjak által szervezett nyári táborok és motoros találkozók visszatérő vendége. Az eljárás keretében az ügyészek kikérték az Országos Diszkriminációellenes Tanács álláspontját is. A testület szerint

Petrás János László dalszövegeivel átlépi a szabad önkifejezés határát, gyűlöletet szít.

Hirdetés

Szintén az önkényuralmi jelképek használatát tiltó 2002/32-es számú törvényre hivatkozva emeltek vádat Csibi Barna ellen is. Az Avram Iancu bábu felakasztásával ismertté vált fiatal a csíkszeredai H.S. Kft. tulajdonosaként fasiszta, rasszista és xenofób szimbólumokat, illetve revizionista jelszavakat is ábrázoló ruházati cikkeket helyezett forgalomba. Csibi Barna Románia alkotmányának első szakaszát sértette meg, miszerint Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam.

Mindkét ügyet a csíkszeredai bíróság vizsgálja ki.

Hirdetés