Újabb ’89-es forradalmárok kapnak kárpótlást

Még mielőtt azt hinnénk, hogy az állam önszántából fizet a hősöknek: az Emberi Jogok Európai Bírósága kötelezi erre.
Hirdetés

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden kedvező elbírálásban részesítette annak a nyolc forradalmárnak a beadványát, akik még 2008-ban fordultak panasszal Strasbourghoz azért, mert a román kormány méltánytalan módon kezelte ügyüket. 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy december 21 és 23 között a panaszosok részt vettek a Ceaușescu-diktatúra megdöntéséhez vezetett bukaresti felkelésben, a rendszerváltozás után tanúként is kihallgatták őket, ügyüket mégsem rendezte a román állam.

A forradalmárok az Európai Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 6. cikkelyére hivatkozva kérvényezték dossziéjuk kivizsgálását. Ez a tisztességes tárgyaláshoz való jogot biztosítja az európai polgárok számára. A nyolc 1989-es forradalmár számára fejenként 2400 euró kártérítést kell kifizessen a román kormány. 

A nyolc kárpótolandó személy között található a 2011-ben elhunyt Cristian Paţurcă énekes és Vladimir Ciobanu szobrászművész is. Előbbi az a zenész volt, aki megírta az Imnul golanilor (A csavargók himnusza) című dalt, amely nemcsak a forradalom egyik meghatározó himnusza lett, hanem 25 évvel később, a Ponta-ellenes tüntetések visszatérő eleme is. 

A katonai ügyészek idén októberben vették elő újra az 1989-es forradalom dossziéját, melyben a 709 halott és 2198 sebesült ügyét vizsgálták. Sokan nem kaptak még kártérítést az érintettek közül, úgy ahogy a felelősségre vonások is késlekednek. Az Emberi Jogok Európai Bírósása az elmúlt években mintegy 1 millió euró kárpótlás kifizetésére kötelezte az államot.

Hirdetés