„Hívj meg egy magyart a december elsejei ünnepségekre!”

Igencsak ambiciózus akciót indított egy sepsiszentgyörgyi román nyelvű napilap. Mert a két nemzeti közösség nagyon elkülönült egymástól és ezt csakis azzal lehetne orvosolni, ha a magyarok is megünnepelnék az egyesülést.
Hirdetés

Nagy sikert jósolunk annak a kezdeményezésnek, amelyet a Mesagerul de Covasna nevű sepsiszentgyörgyi napilap indított, Hívd meg egy magyar etnikumú barátodat a Nemzeti Ünnepre! címmel. Az újság már tavaly is megrendezte az akciót, mert – Maria Graur lapigazgató szerint – így szeretne hozzájárulni a románok és magyarok közti kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez. 

„Ennek a kampánynak a folytatása idén és a következő években azt a célt szolgálja, hogy felébresszük a magyar etnikumú honfitársainkban a büszkeség érzését amiatt, hogy ehhez a néphez, ehhez az országhoz, Romániához tartoznak. A történelem egymás mellé sodort bennünket ezekre a csodálatos tájakra, és együtt örülhetünk nemzeti ünnepünknek. Tavaly, az első alkalommal, elégedettséggel töltötte el a lelkemet, hogy láttam, amint magyar barátaink éltek a meghívásunkkal és mellettünk voltak december elsején, azokat a nemzeti színű zászlókat lobogtatva, amelyeket erre az alkalomra ajándékoztunk nekik” – fogalmazott Graur, aki elmondta azt is, hogy tavaly ugyan csak 50 trikolórt sikerült szétosztani Szentgyörgyön és Kézdivásárhelyen, de idén, egy nagylelkű vállalkozó felajánlásának köszönhetően, már 100 lobogóval tudják meglepni magyar barátaikat. 

A lapigazgató egy cseles húzással meghívja a magyar politikusokat is – külön Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnököt és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, valamint a magyar pártok vezetőit – a december elsejei ünnepségekre, mert úgy véli, az állandó távolmaradásukkal és az üzeneteikkel ők is tehetnek arról, hogy a magyar közösség nem viszonyul túlzottan lelkesen Románia nemzeti ünnepéhez. 

A tavalyi szentgyörgyi ünnepségeken fellépett a nagy sikerű Voltaj együttes is – ha ez a nóta sem veszi rá a magyarokat az ünneplésre, akkor semmi:

Hirdetés