Johannis kimegy a tüntetők közé

Lezárult a konzultáció a pártokkal, senki nem meri vállalni a kormányzást.
Hirdetés

Klaus Johannis államfő csütörtökön és pénteken egyeztetett a parlamenti pártokkal a kormányzás hogyanjáról és mikéntjéről, péntek délután pedig ismertette a következtetéseit.

Abszolút premier a romániai politikában, hogy az elnök ezúttal a civil társadalom képviselőit is meghívta a konzultációkra. Johannis szerint ez utóbbi találkozó „igen jó” volt, a résztvevők ötletekkel, átgondolt javaslatokkal érkeztek, ezeket az elnök, elmondása szerint, fel is használ majd a következőkben. A civilek azt várják, hogy új politikusok jöjjenek, akik nem keveredtek korrupcióba, büntetőjogi ügyekbe, nincs közük az egykosi Szekuritátéhoz és nem politikai kalandorok.

Az egyik legérdekesebb következtetés, hogy

a pártok közül szinte egyik sem tárgyalna egy politikai színezetű kormányról,

többségük hajlandó technokrata kormányzatról, sőt, előrehozott választásokról egyeztetni. A pártok közül egyik sem tett javaslatot a leendő kormányfő személyére, ami újdonság a romániai politikában – jegyezte meg az államelnök.

A konzultációk résztvevői megértették, hogy nem elegendő csupán egy kormányváltás, a politikát, a közéletet meg kell tisztítani, és sokkal komolyabban, jobb megoldásokat keresve kell dolgozni.

Hirdetés

Ezért a most lejárt egyeztetési kör nem elegendő, a következőkben további konzultációk várhatók. Van egy minimális konkrét feladatcsomag: a kormányzat, az egészségügy, a költségvetés kérdése, amiről mindenképpen tárgyalni kell a pártokkal – mondta Johannis, aki úgy becsüli, hogy

a jövő hét végére talán ismertetheti majd „a végső következtetéseket”.

Klaus Johannis arról is beszélt, hogy meghívták: menjen ki a tüntetők közé, ő pedig elfogadta a meghívást. „El is megyek, de nem jelentem be előre” – mondta.

 

Hirdetés