Hamuba sült remények

Tény, hogy az egésznek semmi eredménye nem lesz. De azt is balgaság kijelenteni, hogy értelmetlen volt őrtüzeket gyújtani.
Hirdetés

„A közösségi érzés erősítése szempontjából jó móka volt. Ez sem kevés, csak a hangzatos ígéretszólamokat szajkózók lennének visszafogottabbak! A hamuba írt nyilatkozataikat reggelre a harmat elmosta. Székely önrendelkezési sors. Nagy lángolás, fogadalmak, ígérgetések és a végén hamuba bámuló kiábrándult tekintetek. Kévékként csalódást csalódásra rakunk kazlakba.

Itt, az egykori székely fővárosban a szekusmúltú helyi rendőrparancsnok habzó szájjal védelmezi a kétnyelvűség átkától a szegény üldözött románokat. Túlkapásai felett szemet hunyt az igazságszolgáltatás is. A háttérben természetesen a »mindenki polgármestere« áll. Ha nem így lenne, már rég eltávolította volna konfliktust kavaró beosztottját, aki a minap botcsinálta történelem-szakértővé avanzsálva vitatta a törökverő Kinizsi Pál identitását, csak azért, hogy a román utcanévtáblák kizárólagosságát bizonyíthassa. Oktondi érvelése nevetséges lenne, ha nem sértené a magyar lakosok érzékenységét. Sajnos, külső segítségre sem számíthatunk jogérvényesítő törekvéseinkben. Hiába fűztünk nagy reményeket az európai polgári kezdeményezés intézményéhez, csalódást okozott. A polgárok javaslatain, kezdeményezésein alapuló új szemléletű európai jogalkotási folyamat nem valósult meg.

Pedig autonómiatörekvéseink életbe ültetésének hatékony eszköze lehetett volna. Csak az a baj, hogy az Európai Bizottság akadékoskodó, bürokratikus hozzáállása a polgárok kiábrándulásához vezetett – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő a strasbourgi plénumhoz intézett írásbeli nyilatkozatában. A három éve hatályba lépett európai polgári kezdeményezés eredményességének megvitatása ezen a héten szerepel az EP napirendjén. Az erdélyi magyarok azért csalódottak, mert a »Minority Safepack – Egymillió aláírás az európai sokszínűségért« elnevezésű, az RMDSZ és a FUEN által indított kezdeményezés nem kapott zöld utat. Talán amiatt is, mert a nemzetvédők győzedelmeskedtek, ott fenn is.”

Hirdetés