Kannibál ante portas

Valószínűsíthető, korábbi fanyalgásai okán is, hogy Liviu Dragnea a magyar kártyát még mindig nyerőnek tartja.
Hirdetés

„Az SZDP a jelek szerint visszatér a keménykezű vezetéshez. A fegyelemre a jövő évi választások megnyeréséhez szüksége is van. Szinte borítékolható azonban, hogy az új stílus – amely a régi, részben a Năstase, valójában az Iliescu korszakot idézi – az országvezetésben is megnyilvánul majd. Előbb, ha Victor Pontát lapátra teszik; vagy utóbb, ha választást nyernek a szocdemek.

Amitől – látva Dragnea belépőjét – egyre inkább tartanunk kell. Azért is, mert tett más furcsa kijelentést is az új pártelnök. Stratégiai hibának nevezte a szociáldemokraták Erdély-politikáját. Szerinte az »etnikai vagy radikális pártokkal kötött elsietett szövetségek« miatt veszítették el az erdélyi választók támogatását. Etnikai szövetségesként nyilván az RMDSZ-re utal, radikális pártként nyilván nem a Románia Haladásáért Országos Szövetségre.

Valószínűsíthető, korábbi fanyalgásai okán is, hogy Liviu Dragnea a magyar kártyát még mindig nyerőnek tartja. Mindig is annak tartotta, akkor is, amikor az elnökválasztási kampányban Hargita megyében – úgymond – Victor Pontának korteskedett. De még ekkor is inkább az SZDP nacionalista szavazóit tartotta többre. Például a magyarok szimpátiájáért sem volt hajlandó elvágni a Borszéket Vatra Dornei-jel összekötő út felavatásakor a székely zászló színeit idéző szalagot. »Az egyetlen szalag, amit elismertem, és elismerek, Románia trikolórja. Románia kormányának tagja vagyok, azért jöttem, hogy egy Románia területén megvalósult beruházást avassak fel, és azt a szalagot vágtam át, amelyet az országban mindenhol átvágnak, Teleormanban is ugyanazt a szalagot vágjuk át, Kolozs megyében is, mindenhol, szívesen vágtam át, és a keblemen hordozom« – nyilatkozta hazafias érzülettel.

Akkor Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke azt mondta: ha Victor Ponta miniszterelnök vett volna részt az avatón, biztos átvágta volna a székely szalagot. Nem biztos. Annyi bizonyos, hogy Victor Ciorbea és Călin Popescu Tăriceanu után Victor Ponta a legkevésbé magyarellenes román miniszterelnök. Ám gyáva volt ezt bizonyítani. Gyengesége miatt pedig őt, a korrupcióval gyanúsított politikust a kormánypárt élén az alapfokon választási csalás és befolyással való üzérkedés miatt már elítélt Liviu Dragnea váltja.”

Hirdetés