Lejáratott előválasztás

Végzetes hibának bizonyult előzetes regisztrációhoz kötni a részvételi jogosultságot, mivel nem egy párt belső választásáról volt szó, hogy a voksolni szándékozóknak igazolniuk kelljen tagságukat.
Hirdetés

„Az esetleges félreértések elkerülése végett: magam is azok közé tartozom, akik úgy vélik, a körültekintően, minden utólagos szemrehányást kizáró módon megszervezett előválasztásnak nincs alternatívája. Csakhogy ami vasárnap Vásárhelyen történt, az sehogy sem felelt meg az említett elvárásoknak.

Vegyük sorra az állítás mellett felsorakoztatható érveket: például végzetes hibának bizonyult előzetes regisztrációhoz kötni a részvételi jogosultságot, mivel nem egy párt belső választásáról volt szó, hogy a voksolni szándékozóknak igazolniuk kelljen tagságukat. Továbbá: ha már az előválasztás mellett döntöttek, akkor a közös önkormányzati képviselőtestületi jelöltlistáról is szavazni kellett volna. Hitelesebb lett volna az »összefogás«, a szavazókedv is feltételezhetően sokkal magasabbnak bizonyul. Nem szólva arról, hogy a közös polgármesterjelölt mellett, egy közös – koalíciós vagy sem: mindegy – képviselői jelöltlista is gyaníthatóan nagyobb mozgósító erővel bírna 2016-ban.

Minderről előzetesen, s a nyilvánosság lehető legszélesebb bevonásával kellett volna megegyezniük a pártoknak, akkor talán komoly támogatottsága lett volna a próbálkozásnak, s nem alig többen, mint 4300-an fejezték volna ki akaratukat. Nem így történt, s ezért most úgy tűnik, hosszú időre sikerült diszkreditálni az előválasztásnak még a gondolatát is. Kár.”

Hirdetés