Nem lesz büntetőkamat, ha lelkiismeretesen fizetjük az adót

A kormány így növelné a bevételeit a kampánypénzszórás előtt.
Hirdetés

A büntetőkamatok elengedésével ösztönzi a kormány, hogy minél több cég és magánszemély fizesse ki maradéktalanul adóját, az erről szóló kormányrendeletet szerdán fogadta el a bukaresti kabinet.

A rendelet szerint a kormány a ki nem fizetett adó kamatának mintegy felét elengedi, a büntetést pedig teljesen eltörli abban az esetben, ha a jogi személyek és a magánszemélyek vállalják, hogy jövő év március végéig, illetve június végéig valamennyi adótartozásukat törlesztik.

A Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök által vezetett bukaresti kormány már többször alkalmazta ezt a kedvezményt, viszont most először ilyen széles körben.

A kormányfő elmondta: a kedvezmények ellenére, az intézkedéstől az adóbefizetések növekedését várják, ezzel az állam többet nyer, mint veszít. Ponta szerint esélyt akarnak adni azoknak a cégeknek is, amelyek a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Hirdetés

Ponta kifogásolta, hogy az intézkedést a sajtó adóamnesztiának nevezi, mert szerinte ez helytelen kifejezés ebben az esetben.

Az adóhatóság október elején közölte, hogy az első háromnegyed évben 7,8 százalékkal több bevételt szedett be a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az államkassza növekvő bevételei ellenére a kormány azért próbálja tovább serkenteni az adófizetést, mert januártól 24 százalékról 20 százalékra csökken az áfa, az orvosok és a pedagógusok 25 százalékos béremelésre számíthatnak, de a közszféra többi ágazata számára is jövedelememelést helyeztek kilátásba. Az intézkedések fenntarthatósága érdekében a kormánynak minél több bevételre lesz szüksége jövőre.
 

Hirdetés