Szentgyörgy vagy Vásárhely?

Ha a legutóbbi negyedszázad történéseiből, magyar vonatkozású fejleményeiből indulunk ki, valóban elmondható, hogy Marosvásárhely öles léptekkel távolodik – mondjuk – Székelyudvarhelytől, s közeledik Kolozsvár felé.
Hirdetés

„Pedig volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, lehetséges a székelyföldi települések összefogása, s nemcsak az áhított cím elnyeréséért, hanem egyebekért is. A vásárhelyi polgármester, Dorin Florea, a régióbeli és helyi szélsőséges románok megbotránkozására hajlandónak mutatkozott a szentgyörgyi kezdeményezés támogatására. Sőt, már valamiféle egyeztetésekre is sor került a háromszéki vezetőkkel. Florea hirtelen támadt tárgyalókészsége bizonyára összefüggött a kormánynak az ország területi-közigazgatási átalakítására vonatkozó szándékával. Marosvásárhely polgármesteréről köztudott, hogy mindenáron központi szerepet szeretett volna a városnak, ha másutt nem, akkor az önálló régióként megalakítandó Székelyföldön belül.

Azóta változott a helyzet. Ez idő szerint a városvezetés a lejáratott multikultit, illetve a román Marosvásárhelyt próbálja eladni Európa kulturális fővárosaként.”

Hirdetés