Kulturális programban és könyvben nem lesz hiány a vásárhelyi könyvmustrán

Huszonegyedik alkalommal nyitja meg kapuit Erdély legnagyobb könyvvására Marosvásárhelyen.
Hirdetés

Idén is több ezer kötettel, rangos irodalmi eseményekkel, színházi produkciókkal és koncertekkel várja az érdeklődőket a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár – jelentették be a szervezők szerdai sajtótájékoztatójukon. Az idén 21. alkalommal november 12–15. között megtartott könyves szemle legnagyobb érdeklődésre számot tartó programjaként a szervezők Halász Judit magyarországi énekesnő koncertjét említették, mivel a leginkább gyerekdalai révén ismert énekesnő még soha nem koncertezett Erdélyben.

Király István a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: idén négy naposra bővül a vásár. Ugyancsak újdonságnak számít, hogy idén külön standdal, a magyar irodalom ritkaságait bemutató kiállítással és több érdekes programmal lesz jelen a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), amely egyben a vásár szellemi védnökségét is elvállalta. Mindeddig

35 kiadó jelezte részvételi szándékát, de további kiadók jelentkezését várják.

Idén kiemelt figyelmet fordítanak a Marosvásárhelyen élt íróknak, költőknek, így a könyvbemutatóknak, író-olvasó találkozóknak helyet adó két termet is  marosvásárhelyi szerzőkről, Székely Jánosról és Jánosházy Györgyről nevezték el. Ez utóbbi esetében szombaton Hullócsillag néven emlékestet tartanak a színház Kistermében szombaton este fél 8-tól.

A vásár további programjait Szepessy Előd a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke ismertette. A könyves szemle első napján november 12-én 17 órától a már lassan hagyománnyá váló Irodalmi estre kerül sor, amelynek keretében Györe Balázzsal, Tompa Andreával és Papp Sándor Zsigmonddal Károlyi Csaba az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese beszélget. Ugyancsak csütörtökön este 19 órától kerül sor a vásár nyitógálájára, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház Uniter-díjra jelölt Leonce és Lénája követ.

November 13-án, pénteken 17 órától az erdélyi szépirodalmi lapok főszerkesztői kerülnek reflektorfénybe

egy kerekasztal-beszélgetés erejéig, így nyújtva betekintést a jelenkori irodalmi lapok világába. Az esten jelen lesznek a Látó, a Helikon, az Irodalmi Jelen, a Korunk, a Székelyföld és a Várad című lapok képviselői. 9.30-tól pedig Garaczy László Ovibrader című művének feldolgozását láthatják ifj. Király István rendezésében. Szombaton, november 15-én Halász Judité a főszerep, hiszen 11, illetve 17 órától is ő várja a kicsiket és nagyokat Csiribiri koncertjére. A már említett  Jánosházy-emlékestre pedig 19.30-tól kerül sor.

A legkisebbeknek szervezett programokról Makkai Kinga számolt be. “Közel húsz gyerekprogram szerepel idei kínálatunkban. Mindenféle korosztályra gondoltunk: a cseperedőket mozgásos, fejlesztő játszóházba, a kisebbeket bábelőadásra, az óvodásokat mesefoglalkozásra, a kisiskolásokat pedig különböző könyves foglalkozásra hívjuk.” – hangsúlyozta Makkai Kinga, aki a múlt héten meghirdetett Olvasd el, és játssz velünk! olvasásnépszerűsítő vetélkedőt is bemutatta. „Három korosztálybéli csapatok jelentkezését várjuk, akik a kijelölt műveket a könyvvásár idejéig kiolvassák, és a könyv kapcsán kidolgozott feladatokat megoldják” – mondta.

A játékra vasárnapig, október 4-ig lehet jelentkezni,

Hirdetés

az első 15 jelentkező csapat ajándékba kapja a könyvet, melyet jövő héten szerdától péntekig 12 és 16 óra között a Bernády György Közművelődési Központ székházában, a vásárhelyiek számára közismerten a Bernády Házban vehetnek át.

A sajtótájékoztatón a könyves szemlének otthont adó Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Gáspárik Attila is jelen volt, aki természetesnek tartja, hogy mint a kultúrát népszerűsítő, teremtő intézmény támogasson egy ugyanilyen célt szolgáló másik kulturális intézményt, hiszen csak így lehetnek jobbak és jobbak.

A könyvvásár reggel 10 és este 8 között lesz nyitva, november 15-én, vasárnap pedig 14 óráig várják a látogatókat. A gyerekeknek szánt programokat illetően hétköznap délelőttönként elsősorban az iskolai csoportokat várják a Gyermekszigetre (előzetes bejelentkezés szükséges),

míg délutánonként és hétvégén a családi programoké a főszerep.

A 21. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár támogatói: Maros Megye Tanácsa, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Románia Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériuma, Balassi Intézet, RMDSZ, Communitas Alapítvány, Aages, Bioeel.

Hirdetés