Tettenérés helyett elővezetés

A csúszópénz átadójának házi őrizetbe helyezése rávilágít arra, hogy a csúszópénz adása is bűncselekmény, aminek elkövetésével látványosan keveseket vádolnak meg. A megvesztegetők átvedlenek feljelentőkké, tanúkká, ami nagyban elősegíti a nyomozati munkát, ám a törvény szelleme nem érvényesül.
Hirdetés

„Nem meglepő, hogy nagy sajtóvisszhangot keltett az érinthetetlennek tartott Sorin Oprescu letartóztatása, aki körül jól szervezett – a főpolgármesternek alárendelt egyes intézményvezetőkből álló – bűnözői csoportosulást sejtenek. Ők az állítólagos dézsmaszedők, és úgy tartják csak az a kivitelező rúghatott labdába, aki lefizette a jattot. Lehetőleg kézbe kellett lepengetni a szerződések értékének 10 százalékát, amit ugye nem, vagy nehezebben lehet lefülelni. Talán így gondolta a hozzávetőleg egymilliárd eurós éves költségvetést menedzselő főpolgármester is. Annak ellenére, hogy környezetéből már több személyt csúszópénz elfogadása miatt letartóztattak, azt hitte, hozzá nem ér el a DNA. És ugyancsak »természetes«, hogy nem mond le tisztségéről a civilben orvos főpolgármester. Dehogy mond le! Ügyvédje  valószínűleg bebizonyítja majd az ártatlanságát…

Az Oprescu-ügy kapcsán mindenképpen elgondolkodtató, hogy hogyan lehetséges egy ilyen horderejű korrupciós ügyben keresztbe nyilatkozni, rövid időn belül egymást cáfoló kijelentéseket tenni azzal kapcsolatban, hogy tettenérték-e vagy sem a gyanúsítottat. Ugyanakkor a csúszópénz átadójának házi őrizetbe helyezése rávilágít arra, hogy a csúszópénz adása is bűncselekmény, aminek elkövetésével látványosan keveseket vádolnak meg. A megvesztegetők átvedlenek feljelentőkké, tanúkká, ami nagyban elősegíti a nyomozati munkát, ám a törvény szelleme nem érvényesül.

A civil társadalom egyre hangosabban követeli a »tisztogatást«, a korrupt köztisztviselők felelősségre vonását. Nem feltétlenül emiatt, de számítani lehet rá, hogy a 2016-os választások közeledtével még inkább felpörög a DNA, fény derül sok éve vizsgált ügyekre. Sebészi pontossággal.”

Hirdetés