Stratégiára várva

A politikusoknak nem csak egyes intézkedésekről kell tárgyalniuk az eljövendő pártközi egyeztetéseken, hanem közösen ki kell dolgozniuk egy legalább közepes távú stratégiát, amelyet függetlenül a választások alakulásától, minden fél tiszteletben tart, s nem ad hoc módon vetnek ki vagy vonnak vissza adókat, illetékeket, illetve növelik vagy csökkentik azok szintjét.
Hirdetés

„Láthatjuk, hogy miután júniustól 9 százalékra csökkent az élelmiszerek áfája, fellendült a húsipar, számottevően nőtt például a felvágottfogyasztás. A kiterjesztett áfacsökkentés pedig a gazdaság valamennyi szegmensének jót tenne, az emberek végre hozzáférhetnének olyan javakhoz, amelyekről ma csak álmodoznak, ezáltal által nőnének az ipari megrendelések, s felpörögne a gazdaság is – mondják az elemzők az egyik oldalon.

A másik oldal azonban azért kongatja a vészharangot, hogy a romániai üzemek nem tudnak eleget tenni a megnövekedett igénynek, így a fogyasztás az import termékek felé irányulna, tovább növelve a külkereskedelmi mérleg amúgy sem túl alacsony hiányát.

És itt érkezünk a kérdés második feléhez: a jelenlegi állapotok mellett lehet-e áfát csökkenteni? A hétvégén közölt derűlátó GDP-adatok tükrében könnyedén válaszolhatnánk ebben az esetben is igennel, csak kérdés, hogy meddig maradnak jók a mutatók.

Éppen ezért mi az üzletemberek szövetségével értünk egyet: a politikusoknak nem csak egyes intézkedésekről kell tárgyalniuk az eljövendő pártközi egyeztetéseken, hanem közösen ki kell dolgozniuk egy legalább közepes távú stratégiát, amelyet függetlenül a választások alakulásától, minden fél tiszteletben tart, s nem ad hoc módon vetnek ki vagy vonnak vissza adókat, illetékeket, illetve növelik vagy csökkentik azok szintjét.”

Hirdetés