Sértődések végjátéka

Negyed évszázados hagyomány immár, hogy amint Tusványost vagy újabban Borzontot elhagyja egy látszólag meggondolatlan kijelentés Erdély, az erdélyi magyarság státusával kapcsolatosan, Bukarestben azonnal elkezdenek ágyúval lőni a verébre, a román sajtó egy része pedig igyekszik elhitetni, hogy nem veréb az, véreb.
Hirdetés

„A román sajtó ilyenkor indítja be a szavazógépet ezzel a provokatív és provokáló kérdéssel: Ki Románia legrosszabb szomszédja? A választ ugye, mondanom sem kell. Elég annyi, hogy a legkevesebben a Fekete tengert jelölték be…

Ám amint a tavalyi hó is eltűnik, mintha a fesztiválok idei hője is lankadt volna, s alig volt elég egy nemzetféltő hajcihőre. Noha lett volna, maradt rá igény.

Ezért aztán a román politikusok hatalmas erőfeszítéseket tettek, hogy a bukaresti magyar nagykövet sajtóinterjújára berágjanak, zokon vegyék azt, hogy Zákonyi Botond szerint a két állam közös infrastruktúrájának kiépítése a román fél jóindulatának hiánya miatt késik, s ez nyilvánvalóan akadályozza a kölcsönös megismerést, a gazdasági együttműködést. Nosza be is kérették a magyar nagykövetség diplomatáját a külügyminisztériumba, ahol ejnyebejnyéztek egy kicsit, majd számon kérték a nagykövetnek azt az állítását is miszerint Ponta kormányfő a baloldali, européer, jóságos Victor szerepét akarja eljátszani a rossz Viktorral szemben. Ennek alátámasztására a nagykövet azt hozta fel, hogy Victor Ponta több ízben bírálta Orbán Viktort, akit folyamatosan nacionalistának és Európa-ellenesnek tüntetett fel.

Bizonyára nem volt ideje egyeztetni Victor Pontának és Bogdan Aurescu külügyminiszternek, ugyanis alig néhány órával azután, hogy a magyar nagykövetség diplomatáját megfedték, a román miniszterelnök heves kirohanást intézett a magyar kormány ellen.

»Azt hiszem, hogy a magyar kormány – a nagykövet ugyanis a kormány játékát űzi – erősen próbál provokálni bennünket. Őket jelenleg egész Európa és Amerika is bírálja az antiszemitizmusukért, a revizionizmusukért, az oroszbarátságukért, a bevándorlók ellen épített kerítésért, és akkor arra tesznek kísérletet, hogy Romániát is belerángassák a botrányba« – jelentette ki Victor Ponta. Hozzátette: nem kíván bekapcsolódni ebbe a játékba, és azt akarja, hogy a magyar kormány feleljen azért, amit tesz.

Hirdetés

Nos, éppen bekapcsolódott a Zákonyi Botond említette jó Victor – rossz Viktor partiba. Valószínű azért is, mert ma már nagy szüksége van a Szociáldemokrata Párt és a Románia Haladásáéért Országos Szövetség nemzetféltő és nemzetvédő tagjainak a támogatására, hogy kormányfő maradhasson. Bizonyára Victor Ponta sem gondolja komolyan, hogy a magyar kormány nem felelne a választói előtt azért, amit tesz, mert arra gondolni sem merek, hogy a miniszterelnök valamiféle büntetést kért volna Brüsszeltől és Washingtontól Magyarországra, csak azért mert néhány hónappal korábban ismerte fel és mondta ki azt, amit hétfőn a brit önkormányzati miniszter, Greg Clark is megfogalmazott: a bevándorlók az európai életstandard minőségét veszélyeztetik.

Ha már az augusztusi monomániáknál tartunk, hadd ismételjem meg a magamét: mikor teszi fel és válaszolja meg valamely felelős romániai politikus azt a kérdést, hogy miért kerülik ki széles ívben Romániát a bevándorlók? Talán értesültek az itteni életminőségről, vállalkozói lehetőségekről, nyugdíjkilátásokról, egészségügyi ellátásról?”

Hirdetés