Új adótörvénykönyv, új kormány?

Elég sok az arra utaló jel, hogy a kormánykoalíció, de maguk a szociáldemokraták is belátták: a helyzet tarthatatlan, a plagizáló és korrupciós gyanúba keveredett, egyre felelőtlenebbé és infantilisabbá váló Victor Ponta vállalhatatlan.
Hirdetés

„A legerősebb jelzés, hogy a Szociáldemokrata Párt irányítását átvevő Liviu Dragnea látványosan szembement főnökével, és mintha maga volna a kormányfő, bejelentette: üdvözli a Gabriel Oprea által kezdeményezett tanácskozásokat, Teodoro­vici pénzügyminiszter pedig részt vesz azokon. Mindezt rögtön azt követően, hogy a luxusnyaralását töltő Victor Ponta Amerikából harciasan üzente: az adótörvénykönyvet változatlanul fogadják el.

A küszöbön álló változásokra enged következtetni Gabriel Oprea gesztusa is. A koalíció egyik legkisebb pártja által meghirdetett konzultáció nagyobb visszhangot vált ki, mint a liberálisok korábbi kezdeményezése, az ellenzék üdvözli a tanácskozást, a legnagyobb kormánypárt pedig engedelmesen besorol mögéje. Mintha csak valamiféle új, nemzeti egységkormány megalakításának főpróbája zajlana Gabriel Oprea vezényletével – alighanem ugyanis ez volna az a mindenki számára elfogadható változat a választásokig hátralevő egy évre.

A szociáldemokraták megszabadulnának Pontától, de hatalmuknak csak egy részét veszítenék el, Oprea eleve olyan pozícióban lenne, amelyből a 2016-os voksolás után is biztosított kormányzati részvétele, a liberálisok pedig részsikerként tudnák felmutatni, hogy fél lábbal beléptek a Victoria-pa­lotába, és elmozdították a miniszterelnököt.”

Hirdetés