Miamiból üzeni: jobban élünk

Nehezen elképzelhető, hogy a beharangozott 8–9 százalékos olcsulás hírére oly élelmiszer-vásárlási láz tört volna ki az országban, amely máris ily mértékű bevételnövekedést hozott.
Hirdetés

„Igen fura a tengerentúlon nyaraló Victor Ponta miniszterelnök pénteki diadalittas üzenete, mely szerint az áfacsökkentés dacára már az első hónapban 60 millióval nőtt az államkassza bevétele. Ez még akkor is nehezen lenne hihető, ha az áfa lefaragása vitathatatlanul tükröződött volna az árakban, hisz a közgazdászok szerint áldásos hatásai jó pár hónap után, elsősorban a fekete- és szürkegazdaság kifehéredése okán jelentkeznek, a fogyasztás növekedése is hosszabb távon mérhető, és az nehezen elképzelhető, hogy a beharangozott 8–9 százalékos olcsulás hírére oly élelmiszer-vásárlási láz tört volna ki az országban, amely máris ily mértékű bevételnövekedést hozott. Egyrészt, Románia lakossága rendkívül elszegényedett, másrészt senki nem tud kétszer, háromszor annyit enni, mint korábban, csak azért, mert kicsit olcsóbb.

Egy szó, mint száz, nem kell szakértőnek lenni, hogy kitessék: miniszterelnökünk ismét lódít. Önmagát, kormánya politikáját próbálja igazolni, fényezni, csakhogy az ilyen kijelentések éppen további terveiket hiteltelenítik. Ha ugyanennyi a valóságalapja az adótörvénykönyv-módosítás beharangozott hatásainak, ha a valóságban ugyanígy elvesznek a tervezett csökkentések, akkor tényleg a vészmadarak legsötétebb forgatókönyve válik valóra, és felvirágzás helyett csőd vár Romániára. Mi pedig ihatjuk a csökkentett áfa levét.”

Hirdetés