Geoblokk

Attól tartok, hogy több más ügytől eltérően Semjén Zsolt nem tud azonnal intézkedni: a műszaki fejlődés és a jogi háttér ugyanis nem kézi vezérlésű és nem személyfüggő.
Hirdetés

Magyarország miniszterelnökének szombati, tusnádfürdői előadását követően, a leírt és megválogatott kérdések sorában az egyik résztvevő arra kérte a magyar miniszterelnököt, álljon az élére egy olyan kezdeményező csoportnak, amely eléri, hogy Erdélyben is nézhető legyen az új, M4-es sportcsatorna. „Fontosnak tartom az ügyet. Semjén Zsolt azonnal intézkedjék! Ilyen egyszerű a kormányzás.” – válaszolta nagy derültség közepette Orbán Viktor.

Semjén Zsoltnak azonban nem lesz könnyű dolga. A jelenlegi műszaki, piacgazdasági és jogi elveken működő digitális médiavilág ugyanis sokkal bonyolultabb, mint például az újrahonosítás megkönnyítése és a kettős állampolgárság bevezetése a külhoni magyaroknak. Egyetlen magyarországi parlamenti törvénnyel és néhány rendelettel ugyanis ez nem szabályozható.

(…) A gyakorlatban elképzelhető, hogy az Erdélyben szolgáltató kábeltévés társaságok, különösképpen a Székelyföldön, nézői kérésekre az M4-et felveszik továbbított csatornáik közé és ezért minden előfizetőtől kérnék néhány eurocentet, ők maguk pedig fizetnek az MTVA-nak, vagy esetleg magyarországi költségvetési támogatás nyomán ingyen megkapják a műsort és nem emelik az eddigi szolgáltatási díjakat. Ez voltaképpen piacgazdasági, ha úgy tetszik, kereskedelmi kérdés. Mindez azonban nem zárja ki a képernyőknek azt a gyakori elfeketedését, amely az úgynevezett geoblokkolás következménye. Ez voltaképpen azt jelenti, hogy bizonyos tartalmak csak bizonyos földrészeken, országokban vagy régiókban nézhetők, és a háttérben a szerzői jogokkal kapcsolatos szerződések állnak. Az Európai Labdarúgó Szövetség például pénzügyi tekintetben sokkal jobban jár, ha az általa szervezett mérkőzések tévéközvetítési jogait minden országnak külön adja el, mint ha egy olyan országnak, amely úgymond ingyen tovább adja egy másik országnak vagy országrésznek. Számos nemzetközi sporteseménnyel ugyanez a helyzet, és ha valaki úgy gondolja, hogy semmi baj, majd az interneten nézem, akkor is téved: az úgynevezett IP címek úgyszintén geoblokkolhatók. (Persze, ez nem jelenti azt, hogy így vagy úgy, bizonyos egyéni megoldásokkal ne lehetne kísérletezni.)

(…)

Attól tartok, hogy több más ügytől eltérően Semjén Zsolt nem tud azonnal intézkedni: a műszaki fejlődés és a jogi háttér ugyanis nem kézi vezérlésű és nem személyfüggő.

Hirdetés