Ébredjünk fel!

Az ilyen-olyan szórványprogramok többnyire látszatmegoldások. Persze több a semminél, ám átfogó stratégiára lenne szükség.
Hirdetés

„Például megmaradás – szülőföldön témájú programot kellene kidolgozni, elsősorban gazdasági vetülettel, amely megélhetést biztosíthatna. A vállalkozó kedvűeket kellene támogatni, hogy cégeket működtessenek, munkahelyeket biztosítsanak, hogy gazdaságilag is megérje otthon maradni. Akkor meg lehetne szervezni a magyar nyelvű oktatást, természetesen támogatva, bentlakásos rendszerrel és iskolabuszokkal központokba szállítva a gyerekeket. Mi több – ez is csak támogatással elérhető –: olyan erőssé kellene fejleszteni a magyar oktatást, hogy a többségi nemzet fiainak is csábító lehetőséget jelentsen. Az ötlet utópisztikusnak tűnhet, de nem kellene eleve elvetni.

Elsősorban összefogásra van szükség. Fel kellene ébredni végre, negyedszázaddal a kommunista rendszer bukása után illene a szórványgondokat orvosolni is, nem csak ápolgatni. Ehhez gazdasági megerősödésre van szükség, mert üres gyomorral nem azon gondolkodik a szórványban élő, hogy otthon tartsa gyerekekét.”

Hirdetés