Mindenki levizsgázott, az oktatási rendszer is

Az érettségi csalások pedig a hazai tanügyi rendszer sorozatosan elhibázott döntéseinek a teljesen természetes következményei.
Hirdetés

„Ugyanis ennek a rendszernek az áldozatai nemcsak a diákok, hanem a pedagógusok is: előbbiek, mert szerény képességeik alapján el sem juthattak volna egy ilyen szintű megmérettetésig, utóbbiak pedig azért, mert tevékenységüket, illetve az iskola rangját is a diákok vizsgaeredménye alapján ítélik meg. Márpedig ha felismerjük, hogy jó eredményt csak jó képességű diákokkal lehet elérni, akkor a rostálást sem az érettségi vizsgán kellene elvégezni, hanem mondjuk a középiskolai felvételi során.

De hiába tartják az érettségihez hasonló szigor mellett a nyolcadikosok vizsgáját, ha a felmérőnek nincs tétje, és a heteken át tartó »számítógépes felvételi« során a megye legjobb líceumi osztályaiba is bekerülhetnek olyanok, akik a vizsgán a főtantárgyak valamelyikéből megbuktak. Persze fel kell tölteni valahogy a középiskolai osztályokat, sőt, arra a világpremiernek minősülő bravúrra is emlékszünk, amikor tavaly a bukott érettségizőknek lehetővé tette a minisztérium, hogy megkezdjék egyetemi tanulmányaikat. Így viszont hosszú ideig nehéz lesz megteremteni a színvonalas romániai oktatásnak még a látszatát is.”

Hirdetés