A vég kezdete

Nemigen elfogadható hosszú távon, hogy Ponta fontosabbnak tartja pártját az országnál, és csak azt sajnálja, ha az ellene zajló DNA-eljárás a PSD imázsát cincálja szét. Az viszont nem zavarja, ha az egész ország megítélését rontja.
Hirdetés

„Bár eleinte még úgy nyilatkozott: mivel ártatlannak tartja magát, nincs szándékában visszavonulni, váratlan, önkéntes »száműzetésbe« vonulása azt jelezte, mégsem annyira biztos magában. A tavaly elveszített államfőválasztás nyomán megroggyant tekintélyű pártelnök-kormányfő nimbuszát a PSD-n belül is tovább rombolták a DNA vádjai, és hiába a támogató nyilatkozatok, azért bizonyos utalásokból érzékelni lehet, hogy több vezető PSD-s politikus is szívesen látná, ha Ponta hátralépne.

Mostani gesztusa szépségflastromnak tűnik: megpróbálja elkerülni a még nagyobb arcvesztést, ezért csak ideiglenesen vonulna vissza, azonban a politikában az ilyesmi ritkán működik. Ha elhúzódik a jogi eljárás, nem valószínű, hogy a pártvezetés ambiciózusabb tagjai hajlandóak lennének kivárni, hogy lesz-e vádemelés, és ha igen, mikor és milyen jogerős ítélet születik.

Mindezek – és hétfői, hivatalos meggyanúsítása, illetve vagyonának zárolása – fényében elképzelhető, hogy az is csak idő kérdése, mikor távozik a kormány éléről. A párt egyelőre kivár, mivel a lehetséges, viszonylag karizmatikus utódjelöltek mindegyike – Liviu Dragnea és Dan Şova – baja is meggyűlt a DNA-val, így egyelőre még zajlik a casting.

Az azonban nemigen elfogadható hosszú távon, hogy Ponta fontosabbnak tartja pártját az országnál, és csak azt sajnálja, ha az ellene zajló DNA-eljárás a PSD imázsát cincálja szét. Az viszont nem zavarja, ha az egész ország megítélését rontja.”

Hirdetés