A szabadság illúziója

A gond az, hogy a görögök győzelme nem több illúziónál. Lázadásuknak eredménye nincs, mert nem is lehet, az ünnep másnapján kezdődik minden elölről: a nyugdíjasok hosszú sorokat állnak a bankautomaták előtt, hogy a megengedett legtöbb hatvan eurót kivehessék, a bankok zárva, a húzóágazatnak számító vendégforgalom kegyetlenül megsínyli a bizonytalanságot.
Hirdetés

„Hiszen a turisták már lefoglalt nyaralásokat mondanak vissza, az ország a bénultság állapotában, az áru, a különféle javak beszerzése egyre nehezebb, a szakszervezetek, de gazdasági szakértők is arra figyelmeztetnek: napokon belül fennakadások lesznek az üzemanyag-, élelmiszerellátásban. A népvezér, az elődeivel szembeni ellenérzést bravúros módon a maga malmára hajtó Alekszisz Ciprasz kormányfő pedig tegnap sem rántotta elő a csodafegyvert: nem mutatott be semmilyen életképes elképzelést Görögország jövőjéről, az adósságból való kilábalásról. Annyi történt mindössze, hogy gesztusként a hitelezők irányába félreállította a megállapodást korábban sikeresen akadályozó pénzügyminiszterét.

Talán ma újabb tárgyalások kezdődnek a hitelezői trojka képviselőivel, az európai nagyhatalmak vezetőivel, talán újabb ajánlattal állnak a hitelezők elé a görögök, kedvezőbb feltételekre azonban aligha számíthatnak. Ciprasznak pedig a bűvészmutatványok után előbb-utóbb komoly terveket kell az asztalra tennie, mielőtt a görögök neki is felmutatják a piros lapot.”

Hirdetés