Ha házi őrizetbe kerül, „csak” fél évig kell kibírnia

Ennyiben állapította meg ugyanis a román kormány a bűnvádi eljárás idején elrendelhető házi őrizet felső határát.
Hirdetés

A helyzet persze mégsem ennyire egyszerű: bár a román kormány sürgősségi rendelettel 30 napban szabta meg a bűnvádi eljárás idején elrendelhető házi őrizet felső határát, de indokolt esetben ezt többször meghosszabbíthatják – az összesített időtartam azonban nem haladhatja meg a 180 napot.

A bukaresti kormány keddi ülésén hozott, azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletét azzal indokolta, hogy május elején 

az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette és felfüggesztette 

a büntető eljárás házi őrizetre vonatkozó cikkelyét, mert az nem szabott meg felső határt a gyanúsítottak szabadságjogait korlátozó bizonyos bírósági intézkedésekre.
 
Ezzel a joghézaggal magyarázható, hogy a nagy sajtóvisszhangot kiváltó korrupciós ügyekben azokat a gyanúsítottakat, akiknél a bíróság nem látta indokoltnak az előzetes letartóztatást, az utóbbi két hónapban többnyire bírósági felügyelet alá helyezték. Ilyen körülmények között szüntették meg a házi őrizetet például a korrupcióval gyanúsított Elena Udrea volt turisztikai miniszter, Mircea Băsescu, a volt államelnök testvére vagy Ráduly Róbert volt csíkszerdai polgármester esetében.
 
A PSD már eddig is tucatnyi törvénymódosító javaslatot terjesztett be a parlamentben, amellyel  

a korrupcióellenes ügyészség (DNA) esetleges visszaéléseinek próbáltak gátat szabni, 

ezeket a próbálkozásokat azonban Klaus Johannis elnök, az ellenzék és Románia nyugati szövetségesei (elsősorban az Amerikai Egyesült Államok) a korrupció elleni harc megfékezésére tett kísérletként értékelték és élesen elítélték.
 
A házi őrizetre vonatkozó eljárásjogi cikkely kiiktatása azonban a DNA „eszköztárát” szűkítette: ebben az esetben az ellenzék azért bírálta a parlamenti többséget, mert nem javította ki idejében, vagyis a nyári szünet előtt a törvényszöveget. 

A házi őrizet során a gyanúsított csak akkor hagyhatja el lakását, 

ha a felügyeletével megbízott hatóság kihallgatásra berendeli és nem veheti fel a kapcsolatot a sértett féllel. Az intézkedésnél arra kötelezhetik a gyanúsítottat, hogy otthonában az „elektronikus megfigyelését” lehetővé tevő készüléket viseljen.

Hirdetés