A DNA őrizetbe vette Románia lakosságát

A külföldön dolgozók nem mernek hazajönni.
Hirdetés

Őrizetbe vette kedden a korrupcióellenes ügyészség az ország minden lakóját. A DNA ügyészei kommandósok segítségével behatoltak minden romániai háztartásba, és mindenkit elvittek korrupciós bűncselekmények alapos gyanújával.

„Nem akartunk tovább várni, előbb-utóbb mindenki lebukott volna. Nagyon sok időbe került volna egyenként fellépni a korruptak ellen, így egy nagy országos akcióval elkaptunk mindenkit” – nyilatkozta Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze. Hozzátette: az ország mind a 18 millió lakójával szemben megalapozott a gyanú, hogy valamilyen korrupciós bűncselekményt követett el az elmúlt egy hónapban.

A legtöbben csúszópénzt adtak

az orvosnak, a hivatalnoknak, a gáz- és vízművek dolgozóinak, a buszsofőrnek, a postásnak, a taxisofőrnek, a tanárnak vagy a különféle ellenőröknek.

Kövesi elmondta, az őrizetbe vételkor senki nem ellenkezett különösebben, néhány perc után mindenki csöndesen tudomásul vette a vádakat és beismerő vallomást tett.

Őrizetbe vették a kormány és a parlament tagjait,

valamint az állami intézmények személyzetét is. A vizsgálati fogságba helyezett kormány legutóbbi, a bukaresti rendőrség fogdájában tartott ülésén arról döntött, hogy

négy méter magas kerítéssel veszi körül az országot.

„Azért döntöttünk így, hogy a Románián keresztül Nyugatra tartó menekültek útközben nehogy megfertőződjenek korrupcióval, és továbbvigyék a kórt. Így szépen elkerülik az országot, bennünket pedig nem lehet megvádolni azzal, hogy nem akadályoztuk meg a korrupció elterjedését” – mondta Victor Ponta kormányfő, aki a fogda beszélőjén tartott rövid sajtóértekezletet a szomszéd szobában fogva tartott bukaresti újságíróknak.

Hirdetés

A kerítés azonban csak átmeneti megoldás, a jövő héten ugyanis

összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa,

hogy eldöntse: a NATO légiereje napalmmal pusztítja el a korrupciófészket, vagy pedig találnak egy távoli csendes-óceáni szigetet, ahová Románia teljes lakosságát deportálják.

 

Hirdetés