Kirakatperek és patvarok

A román jogszolgálatban – mert ez nem igazságszolgáltatás – sok a fals. Nem csak féloldalas, és az ügyészség felére húz, hanem hatalomfitogtatási – s olykor politikai lépések – eszköze.
Hirdetés

„Most éppen a CEDO-nál van beperelve a román állam, mi, az állampolgárok pedig egy jogszolgálati hibáért (hogy ne írjak erőszakot) fizethetünk. S mind több külföldi politikus kérdezi, mi van mifelénk, hiszen az erdélyi magyar politikusokon is kérdőjeles tettekért csattan mind gyakrabban a bilincs, vagy küldik őket politikai utcaszélre.

Persze, az országban nagy a korrupció, de nem egy ügyészségi felnagyítással megrendezett letartóztatás, szobafogság, sőt kirakatper kényszeredetten összehordott, nagyon gyengécske bizonyítékok alapján történik, miközben a külföldi befektetők képviselőit, bár ők is bűnösök, még egészségük felől sem kérdezik, sőt a Microsoft- és az RDS/RCS-ügyről (ez utóbbira már Németországban is hangfogót raktak) már hallani sem lehet.

Mind gyakrabban hallom, hogy a hatalmi erőszak fenntartása mellett néhány ügyész, köztük elsősorban Laura Codruța Kövesi a nemsokára megalakuló európai ügyészségnél szeretne ténykedni. S arra hajtanak, hogy rátermettségüket bizonyítsák. Az nem­igen érdekli őket, hogy mi marad mögöttük. De érdekelhetné a román parlamentet, Johannis elnököt és az európai nagyokat…”

Hirdetés