Ott túl a dróton

A menekültügyben megmutatkozó embertelenséget még cinizmus is tetőzi mind politikai, mind lakossági szinten.
Hirdetés

„Biztonságos harmadik országból senkit sem fogadunk be, nem engedünk tovább, mert sem Görögországban, sem Szerbiában, sem Olaszországban nem veszélyezteti senki már sem a szírek, sem az irakiak, sem az afgánok életét, mondja minden magyarok miniszterelnöke. Csakhogy ezzel azt is mondja: oldják meg a szerbek, olaszok, görögök, ha kellett nekik épp ezen az útvonalon országot alapítaniuk.

Tegnap a buszon jól öltözött középkorú nők arról beszéltek, »már hogyne jönnének, amikor itt dolgozniuk sem kell, mert eltartjuk őket. Dolgozni úgysem szeretnek, amióta felszabadultak a rabszolgasorból, csak süttetik a hasukat a napon, azért van akkora nyomor arrafelé«.

Próbáltam olyan reakciókat keresni a neten, amelyekben legalább a megértés, az emberség csírája fellelhető, de tű a szénakazalban könnyebben megtalálható. Vannak persze magyar támogató hozzáállások is, csakhogy abból is a tényleges empátia hiányzik. Közülük is legtöbben nem emberbaráti szeretetből ellenzik a szögesdrótot a határon, a szégyenletes óriásplakátokat, hanem csupán belpolitikai indíttatásból.

Van még ennél alább?”

Hirdetés