A druzsba jegyében

A gondot tudniillik az okozza, hogyan osszák szét az üzletet, miként oszlik meg a profit. Az érdekek nagyok, az üzlet többmilliárd eurós.
Hirdetés

„Az viszont tény, hogy szociáldemokraták régóta jó kapcsolatokat ápolnak az osztrák céggel. Ilie Sârbu, akkori mezőgazdasági miniszter – Victor Ponta kormányfő apósa – 2003-ban tíz évre szóló szerződést írt alá a céggel. A kormány ellenőrző testületét akkortájt Victor Ponta vezette, a mezőgazdasági tárca erdőügyekkel foglalkozó államtitkára pedig Adam Crăciunescu volt. Aki 2013-ban, a lejárt szerződés megújításánál, a Romsilva erdészeti hivatal igazgatójaként ténykedett, Victor Ponta a román kormány miniszterelnöke lett, az após pedig erdő-ügyleteiről híresült el. Emellett Ion Iliescu 2004 decemberében, államfői mandátuma utolsó hónapjában az Országos Érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki a vállalat vezetőjét, Gerald Schweighofert.

Mircea Dusa, honvédelmi miniszter 2013-ban Kovászna megyében ott volt a vállalat rétyi fűrésztelepének felavatásán. Ugyanebben az évben Victor Ponta az országos beruházási program ismertetése alkalmával eldicsekedett az osztrák vállalat Kovászna megyei beruházásaival, a céget pedig olyan, Romániába beruházó nagy nemzetközi vállalatok között említette, mint a Ford, Daimler, Dacia, Bosch, Michelin Oracle, Pirelli.

Romániában jelenleg három mamutcég uralja a fapiacot. Ha ezt tudjuk, akkor már nem meglepő azt sem, hogy fafajonként egy-egy nagyvállalat piaci részesedését harminc százalékban állapították meg. Ahogyan az RMDSZ-es Korodi Attila, volt környezetvédelmi minisztérium találóan megjegyezte: az iparágban oligopólium van. Talán emiatt van az, hogy az új erdészeti törvény nem szab gátat a kitermelhető famennyiségének, ahogyan Klaus Iohannis fenntartásai sem erre irányulnak. A gondot tudniillik az okozza, hogyan osszák szét az üzletet, miként oszlik meg a profit. Az érdekek nagyok, az üzlet többmilliárd eurós.

A letarolt hegyek? A környezetvédelem? Az ország érdekei? Mintha csak a druzsba nyeste volna le őket.”

Hirdetés