Orbán nem enged bevándorlásügyben

A magyar miniszterelnök besétált a strasbourgi oroszlánbarlangba, hogy megvédje a menekültkérdéssel és a halálbüntetéssel kapcsolatos álláspontját. Nem bízik a közös nevezőben.
Hirdetés

Nem vált be az az elképzelés, hogy a bevándorlás kérdését Brüsszelből szabályozzák, ezért a magyaroknak kell megmondaniuk, legyenek-e Magyarországon bevándorlók – ezt nyilatkozta Orbán Viktor kedden Strasbourgban újságíróknak, az Európai Parlament (EP) Magyarországról szóló plenáris vitája előtt.

„Még kevesebb reményt fűzünk ahhoz, hogy ezt központilag elosztott kvóták alapján oldják meg”, függetlenül attól, hogy az érintett uniós tagország akar-e bevándorlókat, illetve védelmezi-e a határait – tette hozzá. Szerinte ezért 

nemzeti hatáskörbe kell adni a döntési jogot a bevándorlók befogadásáról. 

A magyar miniszterelnök odaszúrt kicsit a volt kolonialista hatalmaknak. Ugyanis kijelentette: Európában vannak olyan volt gyarmattartó országok, ahol hozzászoktak ahhoz, hogy a volt gyarmatokról nagyobb számban érkeznek bevándorlók. Magyarország nem ilyen ország, és – mint fogalmazott – „mi értéknek tekintjük azt, hogy Magyarország a kultúrájában, gondolkodásmódjában, 

civilizációs szokásaiban meglehetősen homogén képet mutat”. 

Magyarországon szerinte kezelhetetlen feszültségeket okozna a tömeges bevándorlás. A miniszterelnök szerint a kérdésben az EU-n belül lehetetlen közös nevezőt találni, ezért kell visszaadni minden tagországnak azt a jogot, hogy maga dönthessen.
 
Az európaiak kétharmada helyesli az unión belüli szabad munkaerő-áramlást, de ugyanígy mintegy kétharmada ellenzi az EU-n kívüli országokból való bevándorlást – mondta Orbán. Ezért úgy gondolja, nem neki kell megváltoztatnia a véleményét, hanem 

az európai politikai döntéshozóknak kell figyelembe venniük az emberek többségi véleményét, 

és ennek szellemében kell megváltoztatniuk az európai bevándorlási politikát. Úgy vélekedett, hogy a mostani strasbourgi EP-vitán csak az első lépést lehet megtenni ebbe az irányba, és a folyamat még hosszú lesz.
 
Szóba került az elmúlt hetek másik forró témája, a halálbüntetés is. Orbán ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország nem írt alá egyetlen olyan dokumentumot sem, amely megtiltaná, hogy felvessen bármilyen kérdést. Szerinte az a kérdés, hogy erről lehet-e beszélni, „valójában nem a büntetőpolitikáról, hanem a szólás-, illetve véleményszabadságról szól”.
 
A jelenleg érvényes nemzetközi egyezmények, amelyek Magyarországot kötik, 

„nem isteni kinyilatkoztatások, hanem emberi alkotások”, 

amelyeket meg lehet változtatni – folytatta a kormányfő, és kijelentette: ő maga szívesen látna olyan változást az európai közjogban, amely a halálbüntetést is visszaadja nemzeti hatáskörbe.
 
A miniszterelnök közölte: az EP-vitában utalni kíván arra is, hogy Magyarország „a jogállamiság röntgengépével a legtöbbször átvilágított európai ország”, és úgy véli: „a leleteink rendben vannak, eddig minden próbát kiálltunk”.
 

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Hirdetés