Kicsi lobbi, nagyobb lobbi

Ma két tábor csap össze az erdők kitermelésének jogáért: a kisemberek, a mindig is fából élő vállalkozók és az osztrák érdekeltségű Holzindustrie, mely három hatalmas és korszerű gyárat üzemeltet az országban, a szászsebesit, a radócit, s leg­újabban a rétyit.
Hirdetés

„Tehát a fabárók betörtek Háromszékre is, s tehetik, mert igen tőkeerősek, céltudatosak, s ha kell, akár szociális gesztusokat is tesznek a fogadó vidék népe és hivatalai irányában. A nagy lobbi és a kicsi lobbi küzdelme tehát aránytalan, de azt azért el kell mondanunk, hogy lobbi mindkettő, akkor is, ha az ember szíve a kicsik felé húz. Már azért is, mert tevékenységük környezetkímélő, s ahogyan ma divatosan mondják, a »fenntartható életet szolgálja«.

Csakhogy tőkeerőben sehogyan sem tudják felvenni a harcot a Naggyal, melyet valóságos fazabálónak tartanak, mely a készleteket tüneményes gyorsasággal nyeli el. De munkahely kell (kellene!), s jó lenne tudni, hogy mit nyer a munkavállaló, mit veszít a környezet, s igaz-e az óriáscég minden szava? Velünk már babráltak ki Udvarhelyen, ahol svájci nagylelkű szélhámosok áruházat építettek az önkormányzat területére, hogy aztán görög katolikus apácazárda legyen, majd román iskolai kampusz.”

Hirdetés