Szövetségeseket találni

Ha az EU változtat közönyös, elutasító álláspontján, Románia is kénytelen lesz ehhez igazodni. Első lépésként retorikáján kell módosítania, hogy polgárainak ne pár százaléka, de legalább fele megértse, nem lesznek kevesebbek, ha engedik, a magyarság maga döntsön saját ügyeiről.
Hirdetés

„Hiába bizonyult a többség–kisebbség viszonyának rendezésében jól járható útnak számos országban az autonómia, sokan még mindig rettegnek tőle, az elszakadás előszobájaként állítják be.

Nincs ez másképp Romániában sem, az autonómiaellenes propaganda sikerességét tükrözi a múlt héten nyilvánosságra került közvélemény-kutatás, amelyből kiderült, az ország lakosságának 80 százaléka elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyarok lakta területek autonómiát kapjanak. Több mint tíz éve szerepel napirenden a kérdés, azóta magyarázzuk, hogy nem a románság ellenében, csupán megmaradásunkért lenne szükséges az önrendelkezés – de alig 7–8 százalékuk hajlandó megérteni, elfogadni.

Az európai kisebbségben élő közösségek kiálltak mellettünk, megerősítették, támogatják törekvéseinket. A közös hang, 90 millió polgár képviseletének állásfoglalása talán eljut Európa vezetőinek füléig, és elismerik, rendezetlen, akut kérdésről van szó, az elhallgatás csak elfödi, növeli a bajt. És ha az EU változtat közönyös, elutasító álláspontján, Románia is kénytelen lesz ehhez igazodni. Első lépésként retorikáján kell módosítania, hogy polgárainak ne pár százaléka, de legalább fele megértse, nem lesznek kevesebbek, ha engedik, a magyarság maga döntsön saját ügyeiről. Addig szövetségeseket kell találnunk, és velük együtt, de külön is mondani, mondani, mondani…”

Hirdetés