A famaffia riogatása

Ausztriában az ország területének közel fele erdősített. A különbség csak annyi, hogy ott erdőgazdálkodás, nálunk pedig tarvágásos rablógazdálkodás folyik. Osztrák cégek közreműködésével.
Hirdetés

„A napokban erről rejtett kamerás, illetve az Agent Green egyik aktivistájának oknyomozó felvételei szolgáltattak bizonyítékot. S láss csodát: a kormány ellenőrző testülete is felfedett jó néhány falopást. Sőt, a számvevőszék szerint az erdők több mint 6 százalékát tarolták le illegálisan. Negyedszázada folyik ez a pusztítás, a sajtó számtalanszor szóvá is tette, de a famaffia mindig megakadályozta az ország érdekét szem előtt tartó erdészeti törvény elfogadását.

Sőt, másfél évtizede, amikor a Năstase-kormány lehetővé tette az erdők tíz évre való haszonbérbe adását, mint a sáskák, megjelent három osztrák mamutcég – az Egger, a Kronospan és a Schweighofer –, melyek szinte a teljes piacra rátették a kezüket, és teljesen ellehetetlenítették a hazai kis- és középvállalkozásokat. Hiába tiltakoztak a háromszékiek is, hogy nem kell nekik a Schweighofer, mégis nyakukra telepedtek sógorék, akik megtalálták az utat – feltételezések szerint a zsebeken keresztül – a döntéshozók szívéig. Kár, hogy a kihirdetésre váró erdészeti törvényt beárnyékolja a kormányfő és az államelnök nemtelen vitája.

A szocdem pártvezér meggondolatlan kijelentését állambiztonsági szervekkel helyre tenni akaró államfőnek joga van méltóságát megvédeni, de kár lenne, ha a famaffia elleni intézkedések ezen akadnának el. A tét sokkal nagyobb: az egykor virágzó fafeldolgozó ipar újraélesztése. Ez több ezer munkahelyet jelentett egykor megyénkben is. Exportra termelő bútorgyáraink voltak. Talán még nem késő feléleszteni a hagyományokat.”
 

Hirdetés