Kártyakáosz

Ismét bebizonyosodott: Romániában sok hónapos előkészület, többszöri halasztás sem elegendő ilyen mértékű reform bevezetéséhez, és ha ennek dacára erőltetik a hatóságok, csak a fejetlenség fokozódik.
Hirdetés

„Jó ideje számítani lehetett arra, ami bekövetkezett: mérgelődő orvosok, bosszankodó betegek, sorok a családorvosoknál, járóbeteg-rendelőkben, gyógyszertárakban. Az egészségügyi szolgáltatók alkalmazkodni próbáltak a szigorú utasításhoz, mely szerint május elseje után csak az egészségügyi kártyával rendelkező pácienseket láthatják el, csakhogy a kártyák jelentős része nem használható, a rendszer órákra lefagy, a betegek vizsgálata helyett a leolvasókkal, számítógépekkel kínlódnak. A bukaresti hatóságok előbb azt bizonygatták, hogy csak apró fennakadásokról van szó, a miniszter Afrikából üzengetett, szigorúskodott, hol a szolgáltatókon verte el a port, hogy készakarva szabotálnak, hol arra utasította őket, mindenkit el kell látni.

Már tavaly kiderült, az egészségügyi kártyák nem a betegek érdekeit szolgálják, hanem az orvosok, gyógyszerészek ellenőrzése a valós cél. Mint minden másban, Romániában az egészségügyben is rengeteg a visszaélés, ezért vezették be a méregdrága, de nem működő rendszert, így próbálják megfogni az ellopott, elpazarolt pénzeket.”

Hirdetés