EMNP: népszavazás helyett maradjanak otthon a magyarok

Hétvégén népszavazás lesz Nagyvárad és a Félixfürdőt is magába foglaló Váradszentmárton fúziójáról. A Bihar megyei EMNP elmagyarázza, miért nem kell részt venni a referendumon.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete azt javasolja a nagyváradi magyarságnak, hogy ne vegyenek részt a Váradszentmárton és Nagyvárad közigazgatási egybeolvadásáról szóló hétvégi népszavazáson, hiszen ha nem lesz meg a 30%-os részvételi arány, akkor lehet érvénytelen a szavazás.

Erről Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke nyilatkozott egy hétfői sajtótájékoztatón. Az EMNP közleménye szerint arra is rámutatott, hogy miért fontos a váradi városvezetésnek a referendum, és ez milyen hatással lehet a népszámlálási adatokra. Ha a referendumon az igenek győznek, akkor 

a városon belül a magyarság részaránya 24,5 százalékról 22 százalékra esik vissza.

Sőt, az elmúlt 25 év demográfiai adatait tekintve valószínű, hogy a 2021-es népszámlálásig az arány 20 százalék alá csökkenhet. Ez azért is aggasztó, mert több kisebbségi jog ehhez a számhoz köthető – mutatott rá Csomortányi.

Azzal kapcsolatosan, hogy a városvezetők miért ragaszkodnak a fúzióhoz, a Néppárt Bihar megyei elnöke kifejtette: a legutóbbi népszámlálási adatok szerint Nagyvárad lakossága 200 ezer alá csökkent, így bonyolultabb lett annak a lehetősége, hogy régióközponttá váljon.

A mostani városvezetés a mintegy 10 ezer lakossal rendelkező

Váradszentmártonnak könnyelmű ígérteket tesz annak érdekében, hogy minél több embert sikerüljön meggyőzni a fúzió szükségességéről.

Azt ígérik, törvénybe foglalják, hogy a helyi adókat nem emelik meg, a nyugdíjasoknak ingyenes utazást biztosítanak, utcákat aszfaltoznak majd le, továbbá a polgármesteri hivatalnak kihelyezett irodája lesz a Nagyvárad városnegyedévé váló településen.

Hirdetés

Csomortányi szerint az idő bebizonyítja majd, hogy ezek az ígéretek nem fogják a települések lakóinak javát szolgálni, elég csak az egykori önálló település, 1956-ban Nagyváradhoz csatolt Biharpüspöki helyzetére tekinteni.

Akár sikeres lesz a népszavazás, akár nem, hivatalosan fogják kérni, hogy

Biharpüspöki esetében is érvényesítsék azokat a jogokat, amiket Szentmártonnak megígértek.

Ugyanakkor indítványozni fogják a kormányhivatal (prefektúra) állásfoglalását azzal kapcsolatosan, hogy Biharpüspöki miként nyerheti vissza – egyelőre még Nagyváradon belül – települési önállóságát. Az EMNP azt javasolja a nagyváradi magyarságnak, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson, így érvénytelenítve a népszavazást – áll a közleményben.

Hirdetés