Nyájszellem, nyájimmunitás

Románia-szerte is egyre erőteljesebben hallatják a hangjukat azok, akik megkérdőjelezik és nem ritkán pusztán a világháló különböző szögleteiben olvasható, összeesküvés-elméletszerű információkra alapozva vitatják a védőoltások fontosságát, azzal riogatva, hogy a vakcinák veszélyes összetevőket tartalmaznak, autizmust okoznak satöbbi.
Hirdetés

„Holott közegészségügyi szempontból sem veszélytelen az efféle aggályoskodás. Jó ideje óva intik a szakemberek a szülőket a vakcinaellenességtől, rámutatva, nem készült még olyan megbízható kutatás, amely a védőoltások valóban káros voltát igazolta volna, viszont józan paraszti ésszel is belátható: az emberiséget megtizedelő járványok minden háborúnál pusztítóbbnak bizonyultak a történelem folyamán.

Az egészségügyi minisztérium arra is felhívta a figyelmet, beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy egyre több szülő visszautasítja a vakcinákat. Ha ily módon érvényesül a nyájszellem, azok, akik nem oltatják be gyereküket, közvetve a közösséget is veszélyeztetik, nem beszélve arról, hogy a vakcinaellenesség miatt olyan, halálos kimenetelű betegségek is újra felüthetik a fejüket, mint például a járványos gyermekbénulás.

A nyájimmunitásnak köszönhetően az oltások bevezetése óta az emberről emberre terjedő betegségek nem fertőznek, és ez szavatolja jó ideje a várható élettartam megnövekedését is. Minél nagyobb egy populációban az immunis egyének száma, annál kisebb a valószínűsége, hogy az egészségesek fertőzöttekkel kerülnek kapcsolatba.”

Hirdetés